PROMJENE U PROGRAMU

15. ožujka 2017.

Zbog organizacijskih, produkcijskih ili pak financijskih razloga bili smo primorani na nekoliko promjena u najavljenom programu za ovu sezonu.

Umjesto najavljenog Gotovčeva „Ere s onoga svijeta“ kao zamjenski program ponovit ćemo koncertno-scenske izvedbe Straussove operete „Šišmiš“. Nenamjernom pogreškom na našem je mjesečnom programu za ožujak „Šišmiš“ najavljen kao premijera, iako je riječ o istoj predstavi koja se izvodila krajem prosinca 2016. Ispričavamo zbog propusta i zahvaljujemo na razumijevanju. Od „Ere s onoga svijeta“ bili smo prisiljeni odustati, i to s velikim žaljenjem, stoga što je vlasnik autorskih prava odbacio redateljski koncept koji je „Eru“ smjestio u metateatarski okvir riječkog karnevala, kao svojevrsnu predstavu u predstavi. Takav je postupak, poznat u svjetskoj dramaturgiji od Shakespeareova i Držićeva vremena do danas, očigledno bio previše „suvremen“ nasljednicima autorskih prava, pa nas je njihov predstavnik glatko odbio, kao da se tim putem operni klasici ne obnavljaju i odupiru vremenu od Metropolitana do Salzburga. Inscenirati pak još jednom „Eru“ na način kako ga je navodno „imaginirao“ sam skladatelj činilo nam se nepotrebnim jer takve režije ove opere kruže našim opernim pozornicama već desetljećima i uspješno udaljuju nove generacije gledatelja od opere i od „Ere“. Riječka opera ima drugačije ambicije. Vjerujemo da smo ih već opravdali predstavama kao što su „Don Giovanni“, „Otello“, „Julije Cezar u Egiptu“, „Werther“, „Oedipus rex“, „Carmen“ i druge.

Balet „Labuđe jezero“, najavljen za ožujak, zbog produkcijskih će razloga premijerno biti izveden u svibnju. A umjesto najavljenog koreografa Loranda Zachara, baletnu će predstavu koreografirati Staša Zurovac.

Koncertna izvedba opere „Kralj Roger“ je pak odgođena za sezonu 2018/19. kada će ovaj naslov biti realiziran kao operna produkcija, pritom riječka i hrvatska praizvedba. Umjesto koncertne izvedbe, najavljujemo koncert za finale sezone pod nazivom „Sjever-jug“. Na programu će se naći dva djela: u prvom dijelu, Kullervo simfonija Jeana Sibeliusa (Sjever) dok ćemo se u drugom dijelu koncerta prisjetiti De Falline opere „La vida breve“ / „Kratki život“ (Jug) , naravno, pod dirigentskim vodstvom Villea Matvejeffa.

S druge strane, u ovosezonski je program Opere dodan novi premijerni naslov, i to u suradnji s Muzičkim biennalom Zagreb. Riječ je o operi jednočinki „Klothò“ mlade poljske autorice Martyne Kosecke. U režiji Krzystofa Cichenskog i pod dirigentskim vodstvom Berislava Šipuša, sa solistima, orkestrom i zborom Opere te članovima Baleta HNK Ivana pl. Zajca, zagrebačkom će praizvedbom 22. travnja biti otvoren 29. Muzički biennale dok riječka premijera sljedi 26. travnja. Predstava će u srpnju biti izvedena i na  Armel Opera festivalu u Budimpešti.