„PRŠTALO JE ENERGIJOM, DOBROM VOLJOM, LJUBAVLJU, SREĆOM…“

15. ožujka 2022.

Uspjeh premijerne izvedbe „Arlecchina” i „Giannija Schicchija” označio početak suradnje hrvatskih nacionalnih kazališta

 

Premijerna izvedba opernih jednočinki „Arlecchino” Ferruccia Busonija i „Gianni Schicchi” Giacoma Puccinija, u koprodukciji riječkog i osječkog HNK-a, oduševila je sinoć brojnu publiku koja je sve sudionike pozdravila ne samo snažnim, dugotrajnim pljeskom već i glasnim ovacijama.
A u publici su uz gradonačelnike Rijeke i Osijeka, pročelnike, predstavnike sponzora, brojne umjetnike i ljubitelje kazališta, bile intendantice i intendanti hrvatskih nacionalnih kazališta te ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Naime, koprodukcijsko riječko-osječko ostvarenje zapravo je pilot-projekt budućeg K-HNK – konzorcija svih hrvatskih nacionalnih kazališta. Naime, prije premijere održan je radni sastanak tijekom kojeg se razgovaralo o ovoj riječkoj inicijativi, a prema onome što smo čuli od sudionika sastanka, bio je, baš poput operne premijere, iznimno uspješan. Riječki je intendant rekao da je dogovorena sustavna, kreativna i kontinuirana suradnja čiji će konkretni rezultati biti obznanjeni već prigodom osječke premijere 28. travnja.
O početku suradnje i premijernoj večeri svoja su razmišljanja i dojmove s nama podijelili neki od nazočnih, a svi vama poznati. Pročitajte!

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek nije krila zadovoljstvo: „Mislim da nas svih veseli vidjeti ovakvu koprodukciju poslije toliko puno vremena. „Arlecchino” je nešto posebno, drugačije, želim od srca čestitati ansamblu i Marinu Blaževiću na odluci o postavljanju ove opere, kao i ansamblu „Giannija Schicchija” i slavnom redatelju Fabriziju Melanu. Posebne čestitke i Riječkom simfonijskom orkestru koji je zaista bio sjajan. Što je najvažnije, iščekujemo puno novih lijepih suradnji koje će se, nadam se, izroditi iz dogovora naših intendanata nacionalnih kazališta”.
Na pitanje što je dogovoreno do sada, Ministrica je odgovorila: „Na umjetnicima je da biraju repertoar i načine suradnje, a za nas je važno, i zbog kazališta i zbog publike, više razmjenjivati predstave, ulaziti u što više koprodukcija. Važno je da i publika u drugim kazalištima i gradovima vidi vrijedna umjetnička ostvarenja. To je cijela ideja ovog konzorcija kojeg je pokrenuo intendant Marin Blažević. Time svi dobivaju – i publika, ali i umjetnici”.

Dražena Vrselja, intendantica HNK-a u Osijeku naglasila je kako su„Arlecchino” i „Gianni Schicchi” pilot-projekt konzorcija svih nacionalnih kuća uz veliku podršku Ministarstva kulture i medija. „Svi držimo da je ovaj model suradnje nacionalnih kuća benefit za hrvatsku kulturu općenito. U vrijeme kada je nastupila korona, svi smo producirali predstave, ali nismo ih mogli igrati, a i dalje se produciraju premijere kako je dogovoreno, što je teret za budžet. Kada bi primjerice riječko Kazalište došlo u Zagreb i Split i Osijek pokazati svoje predstave, bilo bi to značajno za svih. Sva nacionalna kazališta ulaze u suradnju, ovo je više nego lijep početak“, rekla je intendantica osječkog Kazališta pohvalivši angažman i sposobnosti riječkog intendanta: „Iako smo u riječkom Kazalištu, nije riječ o kurtoaziji prema domaćinu, doista – Marin Blažević je iznimno umješan i spretan menadžer, a konzorcij nacionalnih kazališta nastao je na njegovu inicijativu.
Oduševljena sam predstavom „Arlecchino”: pjevački, glumački, režijski, koreografski, zanimljivi kostimi, nastajanje scenografije za „Giannija Schicchija” dok traje opera „Arlecchino”, nema traćenja vremena, a sve je u duhu predstave… Čestitke. Svi smo prezadovoljni i presretni što će ove opere biti izvedene i u osječkom HNK-u 28. travnja, na Osječkom ljetu kulture 16. srpnja, a potom će boje hrvatske kulture Rijeka i Osijek predstavljati na velikom europskom opernom festivalu u Savonnlini u Finskoj”.

U pauzi nam je i novoizabrana intendantica HNK-a u Zagrebu, Iva Hraste Sočo kazala: „Divna večer, „Arlecchino” je bio odličan, inventivna glazbena i režijska izvedba”, te dodala o konzorciju: „Razgovarali smo danas o našim budućim suradnjama, nekoliko je naslova u procesu dogovora. U ovom vremenu pandemije i besparice, pet nacionalnih kazališta usmjerena su jedna na druge. Takva će suradnja publici naših gradova dovesti recentnu produkciju koju ćemo raditi na bazi koprodukcijske suradnje ili gostovanja. To je veliki dobitak za sve, i u drami, operi i baletu”.

Intendant HNK-a u Splitu Srećko Šestan o susretu s kolegicama i kolegama nacionalnih kazališta nam je kazao: „Sljedeći ovakav susret zakazali smo na Splitskom ljetu, a konkretna bi suradnja, ovisno o financijama, trebala započeti u sezoni 2022./2023. Operne su suradnje najsloženije i najzahtjevnije i upravo bismo na njima najviše koristili zajedničke snage. Ministrica je bila na današnjem sastanku i čula je rezultate naših razgovora, vjerujem da će se naći načina da se takvi projekti podrže financijski.”
Splitski intendant je dodao kako su operne predstave „Arlecchino” i „Gianni Schicchi” dobar pokazatelj kako hrvatska nacionalna kazališta mogu surađivati, „vrlo zanimljiva kombinacija, inventivna režija, velika suradnja među pjevačicama i pjevačima, izvrstan dirigent i orkestar. Doista lijepa i ugodna večer”.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić zahvalio je riječkom gradonačelniku na pozivu u Rijeku i kazao: „Cijeli dan je bio uistinu produktivan i sadržajan, završavamo ga večeras u prekrasnom HNK-u Ivana pl. Zajca odličnim operama nastalima u suradnji riječkog i osječkog kazališta, na dobrobit i kazališta i publike. Siguran sam da će se ta suradnja nastaviti.”

Riječki gradonačelnik Marko Filipović osvrnuo se na produktivni dan riječima: „Iznimno mi je drago što je došlo do ove koprodukcije između dva nacionalna kazališta, osječkog i riječkog. To je početak suradnje hrvatskih nacionalnih kazališta. Danas smo razgovarali o svim povezanim temama na radnom sastanku u Gradskoj vijećnici, istaknut je cijeli niz tema na kojima možemo surađivati. Gradonačelnik Osijeka čest je gost u Rijeci, prošli je tjedan bio i na utakmici, na kojoj smo pobijedili u polufinalu Kupa. Drago mi je što se češće viđamo i razmjenjujemo dobra iskustva i dijelimo ono najbitnije – suživot i suradnju na dobrobit naših sugrađana, imamo puno jedni od drugih za naučiti”.

Skladatelj i dirigent Zoran Juranić osvrnuo se na operni riječko-osječki diptih: „Jako zanimljivo. Busonijeva „Arlecchina” poznavao sam samo kao snimak, ali nije to opera za slušanje s CD-a, to je opera koju treba doživjeti. Sasvim drugačiji sam dojam dobio. Jako je razigrano, gorko-slatko u okviru današnjih zbivanja. Režija Puccinijeva „Giannija Schicchija” je tradicionalnija, to je opera na koju ja uvijek padam, fantastično je napisana, od libreta do glazbe, toliko je puna detalja kojih svaki put otkrivam sve više. Stvarno sam uživao i čestitam svima koji su sudjelovali i nastupili večeras u obje opere”.

„Arlecchino” je čisto oduševljenje!”, veselo nam je kazao veliki poznavatelj i ljubitelj opere, redatelj Dražen Siriščević, ravnatelj Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog te nastavio: „Prštalo je energijom, dobrom voljom, ljubavlju, srećom… Ono najviše od teatra što se može dobiti! Od scenskih radnika koji se pojavljuju kao jako dobri glumci, pa do prvih uloga! Svaka čast Marinu Blaževiću, čestitke cijelom ansamblu, vidi se da se jako puno radilo, ali se isto tako vidi i da je bilo velike, ogromne radosti u svemu tome. Nisam imao prilike tu operu gledati, ali ne vjerujem da je ikada bila bolje napravljena na pozornici, niti da će ikada biti. Možda zvuči malo pretjerano, ali je doista od srca jer sam istinski oduševljen. A onda se to veselje nastavilo i u operi koju jako dobro poznajem, „Gianniju Schicchiju”. Velike čestitke cijelome ansamblu i prava je sreća večeras bilo doći u riječko Kazalište”.

Marina Koprivnikar, urednica i novinarka Extravaganta: „Uživala sam. Bilo je razigrano, veselo, dinamično. Obje su opere briljantne, ekipa sjajna. Bravo!”

U ime Maraske, sponzora riječkog Kazališta, supervizor za Hrvatsku, Ivica Tomljanović istaknuo je koliko je počašćen što je prisustvovao koprodukcijskim operama „Arlecchino” i „Gianni Schicchi” nastalima u kreativnoj i učinkovitoj suradnji riječkog i osječkog kazališta. „Oduševljen sam predstavama, naročito operom o operi. Danteov „Pakao” je u obje, na različite načine tematiziran i prikazan. Nit prijevare provlači se kroz obje, vrlo aktualno i svevremeno, koliko u prvoj avangardnoj, toliko i u drugoj klasičnoj operi. Svaka čast na izboru. Sretan sam što je Maraska sponzor „Zajca”, zaključio je Tomljanović.

Foto & Video galerija
Sponzor predstave „Arlecchino”
Partner mediatico / Medijski pokrovitelj