PRVO MEĐUNARODNO CD IZDANJE ORKESTRA RIJEČKE OPERE: PROMOTIVNI, SIMFONIJSKI KONCERTI „MATVEJEFF: PAPANDOPULO, ŠOSTAKOVIČ“ 24. I 25. VELJAČE!

17. veljače 2017.

Orkestar riječke Opere pod vodstvom dirigenta Villea Matvejeffa snimao je u lipnju 2016. u HNK Ivana pl. Zajca Treći koncert za klavir i orkestar te Koncert za violinu i orkestar Borisa Papandopula,svoje prvo međunarododno diskografsko izdanje, za njemačku diskografsku kuću CPO Classic Produktion Osnabruck. Prvi CD-ovi nedavno su stigli na adresu riječkog Kazališta! Promocija će biti upriličena na dan prvog promotivnog simfonijskog koncerta, 24. veljače u 18:30 u foyeru.

Naime, na promotivnim koncertima u petak i subotu, 24. i 25. veljače oba će snimljena djela biti izvedena i uživo pred riječkom publikom, pod ravnanjem maestra Villea Matvejeffa. Uz Treći koncert za klavir i orkestar koji je na programu prvog koncerta,  u petak, 24. veljače u 20 sati te uz Koncert za violinu i orkestar koji je na programu drugog koncerta u subotu, 25. veljače u 18 sati, obje je večeri na programu i 5. simfonija u d-molu, najpoznatija simfonija Dmitrija Šostakoviča. Nakon što je njegova 11. simfonija izvedena prošle godine na simfonijskom koncertu „Ville Matvejeff dirigira Beethovena i Šostakoviča” nakon kojeg je publika tražila još jednu izvedbu te simfonije, a potom koncert ocijenila najboljim koncertom sezone 2015/2016, iznimno ovom prigodom, dva će se puta moći čuti grandiozna Šostakovičeva Peta simfonija. Spojit će se tako u jednoj večeri djela dvojice skladatelja 20. stoljeća rođenih iste godine (1906).

Solist na prvom koncertu je Oliver Triendl, njemački pijanist koji je snimio preko pedeset CD-a s rijetko izvođenim repertoarom klasičnog i romantičnog razdoblja, kao i suvremena djela; koncertirao je uspješno u velikim svjetskim glazbenim središtima sa slavnim svjetskim orkestrima.

Na drugom će koncertu 25. veljače solistički će nastupiti violinist Dan Zhu. Tek navršivši punoljetnost debitirao je u Carnegie Hallu, a 2003. dobio je prestižnu nagradu Premier Prix de Violin Konzervatorija „Fontainebleau”. Danas zvijezda u strelovitom usponu, poznat je kao jedan od najboljih kineskih glazbenika međunarodne scene, a kritika ga opisuje kao „istinski briljantnog i uvjerljivog”.

Boris Papandopulo (1906 – 1991) hrvatski je skladatelj, dirigent, pijanist, korepetitor, kritičar, glazbeni pisac, publicist, autor je oko 440 djela, antologijskih skladbi velikih umjetničkih vrijednosti: orkestralnih, koncertantnih, komornih i glazbeno-scenskih djela, svjetovnih kantata, crkvenih kompozicija, niz popijevki, skladbe za glas ili zbor, obrade narodnih napjeva, te scenska i filmska glazba. Poslije Drugog svjetskog rata bio je ravnatelj Opere u tadašnjem Narodnom kazalištu Rijeci od 1946. do 1948. i 1953. do 1959. kada je regenerirao ansambl i opsežnim repertoarom ostavio važan trag. Kako Davor Merkaš u tekstu za CD piše, Papandopulov Treći koncert za klavir i orkestar pokazuje svu raskoš njegova receptivnog glazbenog talenta, otvorenost prema svim tada modernim glazbenim izrazima, čak i „lakšim žanrovima”, prvenstveno jazzu koji se tada smatrao trivijalnim. Papandopulov je Koncert za violinu i orkestar završen 1943. godine i smatra se jednim od najvrjednijih djela 20. stoljeća napisanih za violinu i orkestar. U Rijeci je prvi put izveden 1969. pod ravnanjem maestra Papandopula i u interpretaciji violinista Josipa Klime, upravo uz orkestar riječke Opere.

Dmitrij Dmitrijevič Šostakovič (1906 – 1975) ruski je skladatelj, pijanist i dirigent. Taj  najpopularniji sovjetski skladatelj svoje generacije skladao je djela za orkestar, komorne sastave, klavir, zatim za opere, balete, vokalnu, scensku te filmsku glazbu. Njegova snažno emotivno obojena Peta simfonija u d-molu svojevrsna je pobjeda nad staljinističkim strahom, jedno od najsnažnijih djela čitave simfonijske literature. Prvi put je izvedena 1937. godine, četiri mjeseca nakon što je dovršena, u tadašnjem Lenjingradu (St. Petersburgu) kada je izazvala suze tijekom izvedbe i polusatne ovacije nakon nje. Kroz četiri stavka, Peta simfonija svojom ljepotom, veličinom, dubinom i snagom jednako osvaja i danas.

Pozivamo vas na značajni događaj riječkog Kazališta: promociju prvog međunarodnog CD-a orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca 24. veljače u 18:30 u foyeru, simfonijski koncert „Papandopulo, Šostakovič (1)” 24. veljače u 20 sati te simfonijski koncert „Papandopulo, Šostakovič (2)” 25. veljače u 18 sati, uz riječki orkestar, omiljenog dirigenta te svjetski priznate soliste!

Partner projekta:

logo-novi-Katunar