PUBLIKA NAKON PREMIJERE: PRAVI ZRINJSKI DANAŠNJICE!

18. listopada 2018.

„Nikola Šubić Zrinjski” Ivana pl. Zajca pod dirigentskim vodstvom Villea Matvejeffa i u režiji Dore Ruždjak Podolski osvojila je, dirnula pa i rasplakala premijernu publiku u Rijeci! Dugotrajne, snažne i burne ovacije, glasni i brojni povici bravo!, te razgovori o dojmovima u pauzi i nakon predstave pratili su novu premijeru ove opere.

Oni koji su s nama podijelili svoje dojmove, kazali su: „Solisti, zbor, orkestar, dirigiranje, režija – oduševljen sam, a ovu operu na pozornicama gledam već 50 godina! Pola predstave sam proplakao”, „Solisti – pjevano izvrsno, svaka pohvala”, „Sviđa mi se spoj tradicije i novoga, došli smo s oprezom jer u modernom pristupu i režiranju često se zna pretjerati. Međutim straha nema, iznenađeni smo isključivo pozitivno. Uživali smo u svakoj slici i svakom taktu”, „Sretan sam što je u ovoj režiji do izražaja došao Zajc i njegova dirljiva glazba”, „Fascinantna režija!”, „Kolarovi su me osvojili i u paru, sjajni su”, „Robert Kolar je pravi ‘Zrinjski’ današnjice, osjećajni junak”, „Moram priznati da do sada nisam bio svjestan koliko je Zajčeva glazba genijalna. Gledati njegovu operu u njegovom gradu i to u ‘Zajcu’ poseban je doživljaj. Mislim da se sve poklopilo – i režija, odlični solisti, zbor, orkestar, zaista zvuče božanstveno”, „Rad sa solistima – odličan! Zrinjski, Eva, Jelena, Juranić, Sulejman – vrhunski i pjevački i glumački”, „Scenografija je prekrasna, ideja je odlična. Kad sam krenuo razmišljati o korijenju i čega je sve simbol, misli su se počele razgranavati, smislovi su brojni, a k tome je iznenađujuće lijepo obzirom da se radi o postapokaliptičnom svijetu”, „Mnogo poruka može se iščitati iz ovakve režije i scenografije”, „Moram vam priznati – ne znam tko je više vikao od mene. Naprosto sam oduševljena. I dolazim pogledati predstavu ponovno, zanima me i druga podjela”, „Kostimi su fenomenalni! Detalji su me oduševili, tako nenametljivi, indiskretni pleteri i šahovnica”, „Ova opera u ovakvoj režiji je zaista za sve generacije, za stare, za mlade i – za one koji će tek doći. Želim joj dug život na ovoj sceni”, „Moram priznati da nisam bila velika ljubiteljica opere, ali ova predstava me čini da to postanem.“

U ulogama premijernog Zajčevog „Nikole Šubića Zrinjskog” bili su Robert Kolar, Kristina Kolar, Anamarija Knego, Aljaž Farasin, Luka Ortar, Marijan Padavić, Martin Marić, Giorgio Christian Surian, Dario Bercich, Krešimir Škunca, Darko Matijašević i Saša Matovina.

Premijernom izvedbom opere u tri čina i osam slika dirigirao je maestro Ville Matvejeff, režirala je Dora Ruždjak Podolski. Scenograf je Stefano Katunar, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, oblikovatelj svjetla Elvis Butković, dok je za scenski pokret zadužena Ivana Kalc. Koncertni majstor je Romeo Drucker, a zborovoditeljica Nicoletta Olivieri.

Reprize opere „Nikola Šubić Zrinjski” su 19, 20, 22, 23. i 24. listopada 2018.

Nakon subotnje reprize 20. listopada ostanite u gledalištu na Kritičkom glasu i podijelite dojmove! Na razgovoru moći ćete čuti što o novom riječkom „Nikoli Šubiću Zrinjskom” kaže Jagoda Martinčević, povjesničarka glazbe i glazbena kritičarka, Trpimir Matasović, muzikolog i glazbeni kritičar te Jana Haluza, muzikologinja, kritičarka i urednica u glazbenom programu HRT-a.

Foto & Video galerija