Publika nakon premijere: SERENADA & ALLEGRO ŠARMANTNO I PROFINJENO

7. prosinca 2018.

Baletni diptih u čast stogodišnjice rođenja američke glazbene i plesne ikone Leonarda Bernsteina, ostavio je na riječku publiku snažan dojam. Pljeskom i povicima podrške ispraćene su „Serenada – Pisma za njega” Igora Kirova na Bernsteinovu „Serenadu” (prema Platonom „Simpozijumu”) i „Allegro” Maše Kolar na probrane allegro stavke Beethovenovih simfonija, a oba koreografska djela izveo je Balet HNK Ivana pl. Zajca.

Publika se na večerašnji diptih osvrnula riječima: „Usklađeni plesači. Efektna scena i rasvjeta. Sve je jako profinjeno”, „Odlično, obje koreografije su sjajne. U prvom je viđenje iz Bernsteinova kuta, dok je u drugom podjednako, zaigrano. Baletni ansambl je odličan”, „Allegro je duhovit, šarmantan, dinamičan i moćan”, „Prvi dio je sjetan i snovit, sviđaju mi se metafore osjećaja”, „Elegantni kostimi, čista scena, odlična je igra sa stolicama”, „Odabir glazbe za pohvalu, ne znam koji od dva dijela mi je bolji”.

U „Serenadi” se otkriva osobnost nezaustavljivog, popularnog, sveprisutnog genija Leonarda Bernsteina, američkog Adonisa kojega se mnoštvo nije moglo zasititi. Erotično dirigiranje cijelim tijelom – izvijanja bokova, ruke, leđa, obrve, gestikulacija, mimika, emocionalna priča djela koje dirigira; oslobođen nametnutih ograničenja, Leonard Bernstein svojim je tijelom izražavao misli, osjećaje, snove. „Allegro” donosi vedru pozadinu vizije Bernsteinovog identiteta, dirigentskog umijeća i plesne dimenzije njegovog rada.

„Serenadu” & „Allegro” možete gledati u repriznom bloku 8, 14, 15, 20. i 21. prosinca 2018.

Nakon izvedbe u subotu 8. prosinca, u 19.30 sati čekamo vas u gledalištu „Zajca” kako bismo čuli vaše dojmove i razgovarali o predstavi na „Kritičkom glasu“. Sudjelovat će i kritičarka i plesna umjetnica Iva Nerina Sibila. Vježbajmo različitost kroz vježbanje kritičkog mišljenja!

Foto & Video galerija