PUBLIKA O „FIGAROVOM PIRU”: TO JE PRAVI MOZART!

30. ožujka 2019.

U ispunjenom HNK Ivana pl. Zajca, premijerno je prikazan Mozartov „Figarov pir”, uvijek aktualan operni klasik, u režiji Eve Buchmann. Pod dirigentskom palicom maestra Stefana Rabaglie, u solističkim su ulogama pjevali brojni solisti riječke Opere, ali i renomirani gosti. Predstava je nastala u koprodukciji s Piccolo Festivalom del Friuli Venezia Giulia iz Italije i nizozemskim Punto Arte, a večerašnja je riječka premijera oduševila brojnu publiku koja je izvođače nagradila dugim srdačnim aplauzom.

Evo što su nam posjetitelji kazali po završetku premijerne izvedbe:

„Super, jako lijepo, zanimljivo, svi su solisti izvrsni!”, „’Figarov pir’ je bio vokalno i glumački sjajan. Smijali smo se cijelo vrijeme!”, „Predstava me jako zabavila. Posebno bih istaknula Grofa i Groficu! Sve je bilo na visokoj razini”, „Bilo je fenomenalno. Odavno nismo bili u kazalištu, zbog posla i obitelji, sada nam je žao nam što nismo. Ovo nam je vratilo volju. Zabavili smo se i nasmijali do suza. Teško nam je istaknuti bilo kojeg solista. Orkestar je fenomenalan. Toliko dugo svirati, pjevati, glumiti, držati nas čvrsto u predstavi – nisu nas puštali!”, „Kada je Anamarija Knego na sceni, lako se uživjeti i u Mozarta i u priču. Pjeva nevjerojatnom lakoćom, a pojava je prpošna, laka i vedra. Ona je toliko detaljno svladala zahtjevnu Mozartovu partituru da se naprosto igra s ulogom. Sjajno. A kao Figaro, Dario Bercich, najbolji je komičar riječke Opere. Ne samo da odlično pjeva, nego ima poseban smisao za humor kojeg zna pokazati i iznenaditi publiku”, „Volim ‘Figarov pir’, a ovaj je drugačiji nego što sam navikla, drugačija izvedba nego što ga se sjećam, pozitivna promjena. Kostimi su fantastični. Bercich kao Figaro i Giorgiutti kao Grof su briljirali!”, „Iva Krušić je sjajna, odlično odigrano”, „Bilo nam je prekrasno, svi su solisti bili odlični. Oduševljena sam i pjevanjem i glumom”, „Lijepo, veselo, vedro, razigrano, duhovito. Pravi Mozart. Kostimi su sjajni, dijelom 18. stoljeće, dijelom moderni, jako mi se sviđaju”.

Reprize komične opere „Figarov pir” Wolfganga Amadeusa Mozarta u riječkom Kazalištu pogledajte reprizno još 3. travnja u srijedu u 19 sati te 5. travnja u petak u 19,30 sati.

Prije posljednje ovosezonske reprize „Figarova pira”, u petak, bit će prezentiran projekt ReCallas, opera-robotika-tijelo-umjetnost, ulaz je slobodan uz prethodno podizanje propusnica na blagajni Kazališta.

 

Generalni sponzor operne premijere

 

 

Foto & Video galerija