PUBLIKA O VERDIJEVOM REQUIEMU: BRAVUROZNO, TRANSCEDENTALNO, VELIČANSTVENO!

31. listopada 2018.

Nakon pet godina, publika je u Rijeci posebnom prigodom uživala u jednom od najdramatičnijih Requiema ikad skladanih, onom Giuseppea Verdija. Na sceni je bilo 140 izvođača, a gledalište – prepuno! Nakon što su rasprodana sva sjedeća mjesta, pa i pomoćni stolci, tražila su se i stajaća mjesta. Ovom je izvedbom dirigirao šef dirigent riječke Opere Yordan Kamdzhalov, a solisti su bili Kristina Kolar, Ivana Srbljan, Aljaž Farasin te gost iz Njemačke Johannes von Duisburg. Zboru riječke Opere na sceni se pridružio i Zbor Hrvatske radiotelevizije.

Poslije 90 minuta potpune tišine u gledalištu, publika nije štedila dlanove za izvođače koje je uz ovacije desetak puta pozivala na poklon!

Publika je nakon dugog aplauza dijeleći dojmove imala samo riječi hvale: „Bravo! Veliko bravo svima! Dirigent, solisti, orkestar, zborovi, bravo! Nemam što dodati osim bravo svima” , „Transcedentalna izvedba. Dojmljiv i bravurozan završni fugato”, „Prekrasno. Oduševljena sam. U Rijeci su najbolji koncerti, najbolji solisti, najbolji dirigenti”, „Izvrsno! Zbor se zaista istaknuo, a najljepša su bila pianissima Kristine Kolar”, „Jako lijepo, svaki trenutak sam doživjela i proživjela vrlo emotivno”, „Oduševljeni smo! Ovaj Requiem osobno više volim od Mozartova, bliži je operi i zato mi je draži, na neki način lakši, a moćniji”, „Zbor je zvučao sjajno!”, „Dirigent i orkestar u Rijeci na sve višoj i višoj razini, ne bih mijenjala Koncertnu pretplatu ni za što!”, „Odličan balans. Ne mogu nikoga istaknuti jer je sve bilo vrhunski”, „Tako teško djelo, a svi su bili genijalni. Veličanstvena izvedba”, „Sve je sjajno. Odličan koncert i neobično šarmantni dirigent. Bravo svima”, „Emotivno sam se „raspao“ na koncertu, predivna izvedba”, „Pitam se samo: zašto je završilo?”.

Koncerti riječke Opere tek su počeli! Ne propuštajte ih i uvjerite se sami zašto je sinoć 700-tinjak ljudi u riječkom Kazalištu bilo toliko oduševljeno.

Sljedeći koncert orkestra riječke Opere na rasporedu je već 15. studenoga u 19 i 30 sati: Brahms, Berstein, Bartók pod ravnanjem maestra Villea Matvejeffa uz virtuoza na violini Dana Zhua.

Foto & Video galerija