PUBLIKA OČARANA „NORMOM”

12. lipnja 2018.

Nekoliko vraćanja na scenu i glasni povici bravo! uz oduševljenje koje se moglo čuti, osjetiti, vidjeti – to je reakcija publike premijerne „Norme”, najuspjelije opere Vincenza Bellinija!

Gledalištem se prolomio snažan i srdačan pljesak već nakon „Casta dive” i pokazao da je Daria Masiero osvojila srca riječke publike. Jedna posjetiteljica nam je kazala: „ Naježila sam se tijekom Normine arije, toliko me emocionalno dirnula da ću doći i na reprize. Ne pada mi na pamet to propustiti”.
Publika je nakon svih arija, dueta i terceta srčano aplaudirala, uz česte povike odobravanja. No, najglasniji, najtopliji je pljesak dobila Diana Haller. Ali ne zato što je naša, rođena Riječanka, nego zato što je u ulozi Adalgise naprosto briljirala! Nema tko od publike nije isticao koliko ih je Diana Haller dojmila. „Diana Haller u ovom ljubavnom trokutu blista, njeno pjevanje i njena gluma su vrhunski! Ja ne govorim subjektivno”,  rekli su posjetitelji iz Austrije.

Dojmovi nakon opere o ljubavi, dužnosti i razdoru nadalje bili su i: „Na kraju su mi suze došle na oči”, „Hvala što ste nam pustili da soliste volimo još i između slika i činova. Klanjanje ispred zastora podsjetilo me na neka stara vremena, iznenadilo me i razveselilo”, „Jako emotivna predstava. Masiero i Haller – ostala sam bez daha gledajući i slušajući dramu između njih dvije. Scena i kostimi odlični, režija jasna, svaka situacija je neometena, solisti su dobili ono što im treba da zvuče kako je Bellini zapisao, pokazali su to. Zbor sjajan, djeca predivna”, „Oduševila me glazba, nisam nikada ‘Normu’ doživio u kazalištu, zaista je remek-djelo”, „Lijepa je poruka, ljubav je jedina vjera”, „Sekulić  je jedinstven, jako mi se svidio”, „Zahvaljujući titlovima ovoga puta, za razliku od prije 20 godina, sve sam doživjela neusporedivo snažnije. Čovjek ipak ne može toliko dobro pratiti niti razumjeti bez prijevoda. Ovako sam mogla shvatiti svaki detalj svakoga lika, njihove moralne dvojbe, snažne ljubavne odnose i duboke osjećaje unutar odnosa. Dijelovi sa zborom naročito su mi se svidjeli”, „Na predstavu smo došli iz Zagreba i oduševljeni smo. Najbolji dio, po mom sudu, je duet Norme i Adalgise u drugom činu. Haller je odlična, impostacija glasa sjajna!”.

Rat, pokolj, uništenje i srdžba  nemaju šanse protiv ljubavi odlučne i snažne žene.

Operom „Norma” dirigirao je talijanski dirigent Stefano Rabaglia, redatelj, scenograf i oblikovatelj svjetla je Christian Romanowski, umjetnička voditeljica projekta je Dunja Vejzović,  kostimografkinja je Dženisa Pecotić. Koncertni majstor je Anton Kyrylov, za vokalnu pripremu bila je zadužena Nicoletta Olivieri, a zajedno s Domenikom Briškim vodila je i zbor. Opera je producirana u suradnji s Vero Vision.

Uz Dariu Masiero kao Normu i Dianu Haller u ulozi Adalgise, rimski prokonzul u Galiji Pollione je Mario Zeffiri, poglavar druida Oroveso je Slavko Sekulić, Normina družica Clotilda je Emilia Rukavina, rimski centurion Flavio je Matej Predojević Petrić. U ulogama Norminih sinova su Ivor Čučak i Filip Antunović, a Djevojčice su Hannah i Nadia Kircherm te Elena Kolić, dok je Dječak Matija Antunović. U operi sudjeluju zbor i orkestar Opere, ansambl Baleta HNK Ivana pl. Zajca te Akademski mješoviti zbor Muzičke akademije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Reprize „Norme” su u četvrtak 14. lipnja u 19 sati, te u subotu 16. lipnja u 18 sati.

 

Foto & Video galerija