RACCONTI DI COSTA E DI MARE / PRIČE S OBALE I MORA NA RIJEČKIM LJETNIM NOĆIMA

10. srpnja 2017.

Talijanska drama HNK Ivana pl. Zajca u utorak 11. srpnja 2017. u 21 sat na 14. Riječke ljetne noći donosi predstavu Racconti di costa e di mare / Priče s obale i morašto je nastala u koprodukciji s jednim od najvažnijih teatara u Italiji, Il Rossetti Teatro Stabile del Friuli Venezia Giulia. Nažalost, zbog najave lošeg vremena, neće to učiniti kako je najavljeno na Molo longu, već u kazališnom foyeru. Franco Però, redatelj i v.d. ravnatelj kazališta Il Rosseti, koji ju je priredio, odabrao je priče autora s područja Italije, Slovenije i Hrvatske, odnosno Julijske krajine i Istre. Però je time želio  naglasiti važnost povezanosti talijanskih zajednica u ove tri države. Predstava je imala pretpremijere u Kopru, Rovinju, te u Il Rossetti Teatru u Trstu te premijeru u Zajednici Talijana u Rijeci u listopadu 2016.
Oduševljenje publike pokazalo je kako upravo duhovite, tužne i zanimljive priče nedostaju svim generacijama, ispričane blisko i jednostavno kao nekada kada ih se pričalo i slušalo u obitelji. Glumački par Talijanske drame, Elvia i Bruno Nacinovih, te glumci kazališta Il Rosseti Lara Komar i Andrea Germani vodit će vas kroz priče Antonija Quarantottija Gambinija, Gianija Stuparicha, Milana Rakovca, Paola Rumiza, Nelide Milani, Claudija Magrisa i Marise Madieri.
Uz četvero glumaca, tu su i četiri glazbenice – predstavu prati glazba Sibeliusa i Straussa uživo u izvedbi gudačkog kvarteta Quartetto Iris.