RASPLESANI KUKCI U PLESNOJ PREDSTAVI ZA DJECU

29. travnja 2022.

Za ove rasplesane kukce ne morate ponijeti povećalo – samo dođite na predstavu pulskog Kazališta koja u „Zajcu“ gostuje u utorak 3. svibnja u 10 i u 12 sati!

Originalan odabir teme, virtuozna kombinacija koreografije i plesačke interpretacije uz odličnu glazbu čine plesnu predstavu namijenjenu djeci, ali i odraslima – „Beskrilci u oblacima”. Predstava snažnog vizualnog i zvukovnog doživljaja publiku uvodi u mikrosvijet u kojem upoznajemo život, kretanje i habitus kukaca u izvedbi šestero uigranih i usklađenih mladih plesača, čovjekolikih kukaca.

Autorica predstave režirala je brojne izvrsne dječje predstave u INK-u u Puli.

Andrea Gotovina pulska je plesačica, koreografkinja i plesna pedagoginja Plesnog studija Istarskoga narodnog kazališta od 2007. godine. Ples je njezina profesija još od završetka studija plesne pedagogije na Theater School of Amsterdam.

Prošle je godine u sklopu 23. susreta profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade HD Assitej održanom u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, osvojila Nagradu „Zvjezdana Ladika” za najbolji plesni i pedagoški rad u predstavi „Beskrilci u oblacima”. Odnedavno je i dobitnica Grba Grada Pule.

Za Glas Istre, autorica je o inspiraciji za „Beskrilce” kazala: „S prvim hladnijim danima, opće je poznato kako smrdljivi martini i smrdljive grete traže svoje zimsko utočište. Budući da živim blizu borove šumice izvrsna smo destinacija za njih. Jedan običan let malenog smrdljivca po našem dnevnom boravku, sudaranje sa svjetlima, padanje i ponovno uzdizanje pokrenuo je lavinu inspiracije i želju za daljnjim istraživanjem. Promatrajući bespomoćnu bubicu kako leži na leđima, ne znajući hoće li se vratiti ili ne na svoje nožice u mojim se mislima otvorila, odnosno stvorila početna scena predstave. Dalje je nekako uslijedio meni poznat put istraživanja, proučavanja, zamišljanja. Posebno su me se dojmili prekrasni, poučni i detaljni dokumentarci o kukcima na koje sam putem nailazila. Kamera bi toliko približila taj svijet i uvukla me u neku novu dimenziju gdje je svaka bubica postajala tako velika i prisutna, prepuna prekrasnih detalja. Kukci mogu biti toliko slični, a opet toliko različiti. Zaintrigirana, krenula sam u proučavanje kretanja i zamišljanje kako bi se sve to moglo interpretirati ljudskim tijelom, tijelom plesača, i kako bi sve to moglo izgledati na sceni”.

 

Iz kritika nakon predstave izdvajamo:

U jednostavnim ali upečatljivim kostimima Desanke Janković, uvježbanih, uigranih i usklađenih pokreta, te uz vrlo ekspresivnu mimiku lica, oni se transformiraju u kukce u svakodnevnoj borbi za opstanak, poput one s vjetrom, ali i bića koja uživaju na suncu, u igru… Uz izvrsnu rasvjetu Daria Družete značajnu ulogu u predstavi igra i dojmljiva glazba koja dočarava zvukove iz prirode. Potpisuje je Carlos Andres Fagin koji je i narator te u jednom djelu govori izmišljenim jezikom kukaca, (nešto nalik japanskom) pa tako predstava dijelom podsjeća i na dokumentarac. Jednako je dojmljiva i tišina koja navodi gledatelje na dodatnu koncentraciju pri promatranju kukaca. A njihove kretnje, u dinamičnoj raznolikosti kvaliteta pokreta, nerijetko kod gledatelja izazivaju i smijeh.
(…)
Beskrilci u oblacima doista je u prirodi utemeljena, dosjetljiva, dinamična i zanimljiva predstava za djecu i mlade koja navodi na razmišljanje i potiče na pitanja vezana uz – ljudima često nevidljiv dio svijeta prirode.

Paola Albertini, PLESNA SCENA.hr