RAZGOVOR NAKON PREDSTAVE “LEICA FORMAT”: O PRIJATELJIČINOJ MAMI I NAMA SAMIMA

30. svibnja 2019.

Nakon jučerašnje izvedbe predstave “Leica format”, 29. svibnja, s publikom su razgovarale Tanja Smoje, nositeljica glavne uloge u predstavi, Nataša Antulov, dramaturginja i Katarina Mažuran Jurešić, voditeljica programa razvoja publike u kazalištu.

Publika je najdojmljivijima smatrala trenutke u kojima su mogli prepoznati motive i ljude iz Rijeke, a osobito potresnima spominjanje tvrtki i odseljavanja mladih te migracija. Jedan je gledatelj prokomentirao da je nakon odgledane predstave prijateljici poslao poruku da je glumica u predstavi odigrala lik njezine majke, a drugi su potvrdili da je dokumentarnost i fingiranje dokumentarnosti pridonijelo snazi predstave.

Nekoliko se gledateljica moglo poistovjetiti s pozicijom došljaka u grad, a drugi su smatrali kako je razotkrivati i preispitivati što Rijeku čini Rijekom važno. “Rijeka nama možda nije toliko napredna i liberalna kakav imidž nosi u ostalim krajevima Hrvatske, ali činjenica da HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci postavlja predstavu koja otvara diskusiju o njoj samoj ipak potvrđuje koliko smo napredni i ponosna sam na to”- smatra jedna studentica.

Govorilo se i o samoj autorici romana po kojemu predstava nastaje, Daši Drndić i njezinu životu, životnim putevima i bolima s kojima se nosila te s kojima se mi moramo danas nositi, poput činjenice da prepoznavanje i postavljanje na scenu za života nije dočekala.

Ova predstava svakako je poticaj da svatko za sebe promisli kakav odnos ima s ljudima u gradu, koji je u predstavi i više od grada – on je univerzalna slika društva i svijeta za koju smo odgovorni.

 

Foto & Video galerija