RAZGOVOR NAKON PREDSTAVE “MALI PRINC”: KAKO PREDSTAVA ULAZI U DJEČJE SOBE SVOJE PUBLIKE

12. prosinca 2019.

Jučer je, u srijedu, 11. prosinca 2019., nakon izvedbe predstave “Mali princ” s publikom razgovarala redateljica predstave Renata Carola Gatica, a pridružili su joj se i mladi glumci.

Redateljica je govorila o zahtjevnosti postavljanja književnih klasika, poput Malog princa, na scenu.  “To su djela koja su, unatoč svojoj ljepoti i kvaliteti, većini današnje publike koja je navikla na kratke video-formate, predugačka i anakrona. Djeca gube pažnju nakon nekoliko minuta jer ih takvim sadržajima okružujemo. A i odrasli im daju primjer jer u svakoj situaciji nakon par minuta vade mobitel i posvećuju se drugim sadržajima”, rekla je Gatica i nastavila: “Roditelji, učiteljice, svi odrasli koji dolaze na predstave nisu ni svjesni koliko njihova reakcija i posvećenost predstavi utječe na njihovu djecu, jer djeca preuzimaju njihove obrasce nesvjesno. Najveći uspjeh ove večerašnje predstave ja vidim u tome što će večeras, prije spavanja, mnogi roditelji koji su sad bili u kazalištu sa svojom djecom, popričati s njima o predstavi, podijeliti dojmove i emocije. To je prava svrha kazališta, toga će se djeca sjećati…”
Studentice iz publike su rekle da im je cijela predstava bila dirljiva i da obožavaju roman Mali princ, a ideju da dvadesetak djece na pozornici budu i Mali prinčevi i avijatičari doživjele su kao sugestiju da i sebe prepoznaju među njima ili da njih potraže među nama. Gatica je taj redateljski postupak nazvala naslijeđem kora iz antičkih predstava jer kor je posrednik između glumaca i publike, ponekad i prevoditelj nekih ideja.
Razgovor je završio pohvalama redateljici i mladim glumicama i glumcima i predstavi u cjelini.

 

Foto & Video galerija