RAZGOVOR PRIJE PREMIJERE PREDSTAVE “LEICA FORMAT”: PREDSTAVA U KOJOJ SE RIJEKA MOŽE PREPOZNATI

25. travnja 2019.

U ugodnom ambijentu antikvarijata Ex libris 24. je travnja održan razgovor s autorskim timom nove premijere Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca, zakazane za 17. svibnja, “Leica format”, nastale po romanu Daše Drndić. Okupljenim ljubiteljima pisma Daše Drndić i kazališne umjetnosti obratio se autor dramske adaptacije Goran Ferčec, redateljica Franka Perković, dramaturginja HNK Ivana pl. Zajca Nataša Antulov te glumice Aleksandra Stojaković Olenjuk i Tanja Smoje.

Redateljica je svoje obraćanje otvorila predstavljanjem nastanka ideje o postavljanju romana Daše Drndić i prepoznavanjem dramskog potencijala koji će nositi predstavu u slojevitom odnosu naratorice i grada u kojem živimo. Autor adaptacije Goran Ferčec govorio je o izazovima na koje je naišao prolazeći kroz brojne stranice romana “Leica format”. U romanu koji ne sadrži klasičnu strukturu uvoda, zapleta i raspleta bilo je izazovno uvezati 72 lika i njihove priče. Goran Ferčec ističe da je središnja tema predstave pitanje mnogostrukih identiteta grada i ljudi koji u njemu žive, prihvaćanja i neprihvaćanja tih identiteta. Nataša Antulov pohvalila je adaptaciju napomenuvši da je težak zadatak bio i pred glumačkim ansamblom koji se u koštac uhvatio s netipičnim tekstom. Glumice Tanja Smoje i Aleksandra Stojaković Olenjuk govorile su o svom iskustvu pripreme predstave naglašavajući prepoznavanje koje se dogodilo između njih i same autorice romana te ideja koje je u njega utkala.

Kako redateljica napominje, ovo nije “nova velika predstava o Rijeci”, jer pretencioznost velikih predstava ne pripada suvremenom kazalištu, ali jest predstava u kojoj se Rijeka može prepoznati. Na kraju, ističe tim, Rijeka nije jedini grad koji je autorica kritizirala, ali je grad u kojemu je odabrala živjeti.

Brojni sjajni glumci koji će se na sceni pojaviti, najavljeni humoristični elementi, izazovan tekst, zanimljiv pristup, poziv na komunikaciju s gradom i građanima te entuzijastičan autorski tim čine 17. svibnja danom kojeg s nestrpljenjem iščekujemo.

Foto & Video galerija