Dvostruko slavlje _vizual

Razgovor s Martinom Filjak: „Čudesan spoj prekrasnih melodija“

10. listopada 2023.

Na dvostrukom otvorenju nove koncertne sezone Riječkoga simfonijskog orkestra pod ravnanjem maestra Valentina Egela 12. i 14. listopada nastupit će jedna od vodećih svjetskih pijanistica Martina Filjak. Višestruko nagrađivana glazbenica koja svojim istovremeno strastvenim i lirskim muziciranjem te tehničkom perfekcijom redovito oduševljava međunarodnu javnost i kritiku kao ‘umjetnica galvanizirajuće snage’ s ‘magnetskom scenskom prisutnošću’.

Na prvoj koncertnoj večeri u četvrtak 12. listopada Martina Filjak izvest će jedno od najpopularnijih i najizvođenijih djela Sergeja Rahmanjinova – Koncert za klavir i orkestar br. 2 u c-molu. Dok ćete u subotu 14. listopada u njezinoj izvedbi čuti „Vrzino kolo“ „hrvatskoga Mozarta“, Borisa Papandopula.

Teško je odlučiti na koji koncert doći, zato preporučujemo da poslušate oba! A u iščekivanju prvih ovosezonskih koncerata u nastavku pročitajte razgovor s Martinom Filjak.

 

Kada kažemo Sergej Rahmanjinov, neizbježno je razgovor otpočeti njegovim djelima namijenjenima za klavir. Što pomislite kada čujete ime ruskoga skladatelja? Kakva su vaša prethodna radna i umjetnička iskustva tijekom izvođenja njegovih djela?

Martina Filjak: „Glazba Sergeja Rahmanjinova čudesan je spoj prekrasnih melodija, očaravajućih harmonija i tehničkih izazova za pijanista, ali i za orkestar. Osobno volim, i svirati, i slušati njegova djela: neka od omiljenih su mi, pored klavirskih koncerata, “Simfonijski plesovi”, Druga Simfonija, “Cello Sonata” i “Etide – slike”. Kada slušam njegovu glazbu, pomislim na široke stepe ruskog dijela Azije, na Put svile, na čuvenu široku i veliku slavensku dušu…“

 

Rahmanjinov i kroz 21. stoljeće nastavlja biti među najpopularnijim klasičnim skladateljima. U čemu je tajna njegove popularnosti kod publike?

Martina Filjak: „Istina je da su njegove melodije često, i egzotične, i osjećajne, i da nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Njegova je glazba toliko privlačna i zapravo neodoljiva da svojom čudesnom ljepotom dopire i do slušatelja koji možda nisu vični slušanju klasične glazbe.“

 

S obzirom na to kako je Rahmanjinov isticao kako sklada s ciljem da izrazi svoje osjećaje, što osjećate dok svirate njegov Drugi koncert za klavir i orkestar?

Martina Filjak: „Drugi klavirski koncert istovremeno je deskriptivan ali i autobiografski; u njemu se nalaze velike, strastvene čak ekstrovertirane emocije ali i najintimnije osobne, ljudske ispovijesti…. Za ovaj me koncert veže preko 40 izvedbi uživo s različitim orkestrima diljem svijeta, posljednji put u Bogoti prije točno dva tjedna. U intenzivnom mi je sjećanju i izvedba Rahmanjinova s orkestrom Clevelanda u finali velikog natjecanja u istoimenom gradu: izvedba za koju sam dobila prvu nagradu i koja je u potpunosti promijenila tijek mojeg umjetničkog života.“

 

Pored njega, izvest ćete i Papandopulovo “Vrzino kolo”. Prošle sezone je riječka publika, nakon poslušane Druge simfonije, izrazila veliku želju za izvedbom drugih djela, i svojevrsnim nastavkom istraživanja njegova opusa. Što se skriva u pripremljenom simfonijskom scherzu?

Martina Filjak: „”Vrzino kolo” za mene je postao poseban komad. Ljetos, kada sam morala u snimanju s Riječkim Simfonijskim orkestrom zamijeniti kolegu koji je bio spriječen, preuzela sam na sebe izazov da naučim ovo djelo u nešto više od dva tjedna. Tijekom tog intenzivnog učenja istinski sam se povezala s djelom i naučila ga izvana i iznutra. To je sjajno djelo za koje se nadam da će zaživjeti i češće biti na koncertnim pozornicama. Odlikuju ga odličan razgovor između klavira i ansambla, sjajno iskorištena orkestracija i prekrasan posljedni dio koji na izuzetno senzibilan način neocekivano donosi senzualnu, folklornu melodiju kako i priliči pravom vještičjem plesu!“

 

Razgovarao David Čarapina

 
Generalni pokrovitelj Riječkoga simfonijskog orkestra