RAZLOGA ZA SUMNJU NEMA – JOŠ TRI TJEDNA DO NOVE SEZONE

26. kolovoza 2016.

pismo Marina Blaževića

Poštovane gledateljice, suradnice; poštovani gledatelji, suradnici riječkog HNK,

Proteklih dana HNK Ivana pl. Zajca iznova je bio meta političkog obračuna, pa posljedično i iznimne medijske pozornosti. Ako već niste drugdje, mogli ste putem naše Facebook stranice pratiti što se, i procijeniti zašto se tako dogodilo. Moj četverogodišnji intendantski program već je tri mjeseca dostupan javnosti preko internetske, a od ovog tjedna i FB stranice riječkog HNK. Uskoro, 9. rujna, održat ćemo Konstituirajuću sjednicu Kazališnog sabora, novog programa suradnje s našim gledateljicama i gledateljima. Tema prvog zasjedanja bit će upravo vizija i program razvoja HNK Ivana pl. Zajca u razdoblju do 2020, kada Rijeka postaje Europska prijestolnica kulture. Tko će do tada, i tada, biti intendantica ili intendant vašeg kazališta, odlučit će u prvom redu Grad Rijeka, kao osnivač i vlasnik.

Javno vam se međutim ne obraćam s namjerom daljnjeg bavljenja slučajem izbora nove uprave riječkog HNK, njegovom pravnom i političkom dimenzijom.

Javljam se ovim putem kako bih raspršio sumnje: novo vodstvo HNK Ivana pl. Zajca, pa makar privremeno, surađivat će s vama do 1. srpnja 2017, koliko traje mandat vršitelja dužnosti intendanta. To znači da nova sezona, koju smo tematski nazvali «Međunarodno narodno kazalište», ni u kojem pogledu nije pod upitnikom, čak više niti financijskom, i to zahvaljujući prije svih Gradu Rijeci, zatim Primorsko-goranskoj županiji, sponzorima i našoj publici, koja nas nastavlja podržavati u sve većem broju. Kao što znate, sada već tehničko Ministarstvo kulture u jeku prošle sezone odlučilo je smanjiti svoj ukupni iznos financiranja riječkog HNK s dotadašnjih 4,03% na 2,98% udjela u ukupnom budžetu Kazališta. To je, dakle, danas cijena statusa «nacionalnog» kazališta izvan Zagreba, pa se nadam da će uskoro i tim povodom biti pokrenuta ozbiljna rasprava.

Program nove sezone najavili smo krajem srpnja (https://hnk-zajc.hr/stemamo-novu-sezonu/), a od 1. rujna u cijelosti će biti dostupan na našim internetskim stranicama, pa ubrzo potom, konačno, i na talijanskom i engleskom jeziku.

5. rujna započinjemo s prodajom pretplate za sezonu 16/17. Proučite programe već tradicionalnih ciklusa pod novim imenima preuzetim iz povijesti riječkog Kazališta, ali i programe niza novih pretplatničkih ciklusa, od sljedećeg tjedna također dostupnih na našim internetskim stranicama.

Od početka listopada predstave i koncerte na velikoj sceni možete gledati i slušati iz obnovljenog partera! S obnovom loža započinjemo odmah potom.

A evo što vas očekuje u novoj sezoni, ukratko:

– Hrvatska drama predstavlja novu generaciju redatelja u regiji – Selmu Spahić, Anu Tomović, Igora Vuka Torbicu, te prvi puta u riječkom HNK jednog od najistaknutijih slovenskih redatelja, Matjaža Pograjca.

– Mira Furlan vraća se u Bergmanovoj Jesenjoj sonati i Ženi bombi Ivane Sajko.

– Fabrizio Melano, veteran Metropolitana, predstavlja Werthera s Aljažom Farasinom u naslovnoj ulozi i Ivanom Srbljan kao njegovom Charlotte.

– Lary Zappia, nakon potresnog Rigoletta, predlaže novo scensko čitanje omiljenog Ere s onoga svijeta, s Kristinom Kolar, Domagojem Dorotićem i Giorgiom Surianom u glavnim ulogama.

– Ville Matvejeff nastavlja suradnju s Orkestrom i Operom «Zajca» još najmanje jednu sezonu i odvodi nas u Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog gdje ćemo otvoriti prestižni ciklus «Arioso», a potom s «A-klasom» solista (Colombara, Gallo, Tepponen, Haller, Torikka, Farasin, Srbljan) i u Rijeci koncertno izvesti Gounodova Fausta, netom prije snimljenog za diskografsku kompaniju Universal Music.

Giulio Cesare in Egitto gostuje u Cankarjevom domu u Ljubljani, a naša Opera otvara i Muzički Biennale u Zagrebu.

– Paolo Magelli, konačno ponovno u Rijeci, režira Goldonijevu Gostioničarku Mirandolinu povodom velike obljetnice Talijanske drame; a napokon prestajemo bježati i od «kompleksa D’Annunzio».

– S Baletom riječkog HNK po prvi puta surađuju dvojica izvanrednih koreografa međunarodnog ugleda, Raza Hamad i Lorand Zachar; i da – u prkos svim skepticima – plesat ćemo Labuđe jezero.

– Orkestar Opere izvodit će tri najpoznatije Beethovenove simfonije (3, 5. i 9), Papandopulove koncerte za klavir (#3) i violinu, Šostakovičevu 5. simfoniju, Vivaldijev Magnificat i Gloriu te, naravno prvi puta u Rijeci, zagonetnu operu Król Roger Karola Szymanowskog.

– Diana Haller postaje naša redovita gošća i u novoj sezoni s Filipom Fakom izvodi recital Španjolske strasti.

Od premijere Verdijeva Otella do kontroverzne predstave Olivera Frljića Vaše nasilje i naše nasilje; od ciklusa komornih koncerata, čak deset u novoj sezoni, do predstava za djecu i mlade; od obnove čudesnog baleta Lea Mujića San ivanjske noći do Majstora i Margarite Mihaila Bulgakova s kojima 16. rujna otvaramo novu sezonu– to su rasponi različitosti HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Vidimo se uskoro u riječkom «međunarodnom narodnom kazalištu»!

Marin Blažević, v. d. intendanta

p.s.

Ako dosad već niste, naše prošle sezone prisjetite se prelistavanjem ljetnog foto albuma:

Foto & Video galerija