RAZVOJ PUBLIKE – PRIJENOS ZNANJA I ISKUSTVA

19. svibnja 2021.

Zaključna radionica prvog ciklusa Adeste+ Waterfall u kojima su sudjelovale umjetničke i kulturne organizacije iz cijele Hrvatske održana je danas, 19. svibnja 2021. Radionice su vodili Darko Lukić, stručnjak za razvoj publike, Antonija Letinić, savjetnica u Odjelu za istraživanje Zaklade Kultura nova i Katarina Mažuran Jurešić, voditeljica programa razvoja publike u HNK Ivana pl. Zajca.

Tijekom niza radionica sudionici su dobili osnovna znanja iz područja razvoja i rada s publikom, tj. pregled geneze, ciljeva i različitih europskih pristupa ovoj tematici te se iskušali u praktičnom radu na analizi stanja i potreba razvoja publike u svojim organizacijama, mogućnostima organizacijskih transformacija i smještanja publike u središte, mapiranju i segmentiranju svojih publika te izradom plana aktivnosti i rada.

Osnovna pitanja o kojima se raspravljalo bila su: Kako se naša organizacija odnosi prema publici i participaciji? Na koje sve načine uključujemo publiku u svoje projekte i programe? Kojim se sve alatima koristimo? Na koje načine oblikujemo pristupe publici? S kojim se poteškoćama susrećemo?

Sudionici su čuli primjer pristupa rada s publikom koji se provodi u HNK Ivana pl. Zajca u okviru projekta ADESTE+. Projekt je evoluirao od želje za prepoznavanjem velikog kreativnog i iskustvenog potencijala sadašnjih i bivših zaposlenika Kazališta te publike do zaokruženog formata Vremenske kapsule koji će kao segment Galerije Zajc pričati alternativnu, emocionalnu povijest i sadašnjost našeg Kazališta.