REMEK-DJELA U IZVEDBI ANSAMBLA LES VENTS FRANÇAIS: „ONI SU VRH SVIJETA“

7. veljače 2020.

Na gala komornom koncertu riječka je publika imala ekskluzivnu priliku uživati u nastupu svjetski glasovitih virtuoza puhačkih instrumenata i klavira. Prvi koncert u sklopu programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, muziciranje ansambla Les Vents Français, publika je pratila u pozornoj tišini, kao bez daha, a ispratila povicima bravo! i gromoglasnim aplauzom nakon čega je uslijedio i bis. S obzirom da se u 2020. obilježava obljetnica rođenja Ludwiga van Beethovena, na programu su bila upravo njegova remek-djela za puhače i klavir te Mozartov Kvintet u Es-duru za obou, klarinet, rog, fagot i klavir.

Među oduševljenom publikom posebno su bili zadivljeni oni najstručniji – puhači iz hrvatskih orkestara. Komentirali su: „Superzvijezde ne propuštaš. Sreća je što su večeras ovdje i što smo ih imali prilike gledati i slušati”, „Oni su neusporedivi. Nisu to nijanse u sviranju i interpretaciji. Oni su zaista vrh svijeta”, „ Puhači su nevjerojatni, ali ja sam se, kao pijanistica, raspadala na maestralno sviranje pijanista. Tehnika, lakoća sviranja, čistoća, legato, staccato, sjajno. Krasan koncert. I na koncu svega – ovakav koncert kod nas se inače nema gdje čuti”, „Odličan izbor programa, a izvedba je nevjerojatna. Boje tonova. Fraze i ton. Glasnoća. Tehnika prstiju. I pijanist je fantastičan. Imaju posebnu kemiju zajedničkog sviranja. Nešto je posebno u tonu kod svakoga od njih, a onda još zajedno zvuče… čudo! Baš su tutto completo”, „Pravi umjetnici”, „Drago mi je što smo imali prilike u Rijeci slušati ovako predivan koncert. Les Vents su vrhunski majstori svojih instrumenata. U gledalištu je bilo puno članova riječkog orkestra, lijepo je to vidjeti”, „Jako mi se svidjelo, posebno bih istaknula Françoisa Leleuxa koji je svirao obou, vrlo je živahan i izrazito uživljen u svoju interpretaciju, svira čitavim tijelom. Koncert je zaista izvrstan, sretna sam što sam ovdje i što dijelim ove trenutke sa svima koji se jednako dive!”, „Odlično je! Nadam se da ćemo imati više takvih koncerata! Ne kapa, nego tri kape dolje!!!”.

Sljedeći koncert u sklopu Rijeka 2020 – Europske prijestolnice kulture već je u petak, 14. veljače u 19,30 sati, pod pokroviteljstvom Generalnog konzulata Republike Italije u Rijeci i Talijanske unije, kada će publika moći čuti Venecijanski barokni orkestar (Venice Baroque orchestra) i Giuliana Carmignolu.

 

Foto & Video galerija