RIGOLETTO ILI O LJUDSKOJ NEMOĆI PRED ZLOM

2. veljače 2016.

Opera “Rigoletto” Giuseppea Verdija pod dirigentskim vodstvom maestra Roberta Homena i u režiji Laryja Zappije bit će premijerno izvedena u subotu, 6. veljače ove godine s početkom u 19.30 sati.
Popularna opera vraća se na riječku scenu nakon 20 godina od njena posljednjeg premijernog uprizorenja, gdje je od svoje prve premijere 1952. godine odigrana ukupno 146 puta. Međutim, prema najavama s konferencije za novinare, riječ je o novom, gotovo radikalnom pristupu ovoj operi koja govori o nasilju, teroru i ljudskoj nemoći pred zlom.
Kako je slikovito pojasnio redatelj predstave Lary Zappia, režiji svakog djela pristupa kao svojevrsnoj palači s velikim brojem odaja, tražeći upravo onu odaju koju još nitko nije pronašao, a dio je te palače, pa je tako učinio i ovaj put. Pri tome su tri ključna lika, Rigoletto, Gilda i Vojvoda iz Mantove izmješteni iz svog tradicionalnog okruženja te je pronađen novi sloj ove Verdijeve opere. Nakon što se u Rijeku odnosno riječko kazalište vratio poslije šest godina (iz Kanade gdje živi i radi kao profesionalni pilot), Zappiju je ugodno iznenadila, kako je rekao, svježina, energija i nove snage u opernom ansamblu kao i pristup operi 21. stoljeća.
Ravnatelj Opere i dramaturg predstave Marin Blažević je navodeći razloga uvrštenja ovog opernog naslova u premijerni repertoar, naglasio tradicionalnu, posebnu vezu između riječkog kazališta i Verdija, koje je nekad nosilo Verdijevo ime, a čijoj je publici Verdi nesumnjivo najomiljeniji operni autor. Posebno je istaknuo činjenicu da autorsku ekipu čine rođeni Riječani, svi osim maestra Homena čiji su pak umjetnički počeci vezani upravo uz riječki HNK.
U naslovnoj ulozi nastupit će Robert Kolar, u ulozi Gilde Vanja Zelčić, dok će ulogu Vojvode od Mantove tumačiti gost iz Slovenije Aljaž Farasin. U ostalim ulogama nastupit će Slavko Sekulić, Ivana Srbljan, Dario Bercich, Sergei Kiselev, Anđela Nujić, Saša Matovina, Bojan Fuštar, Olga Kaminska i Ivan Kruljac. Uz orkestar i zbor Opere, u predstavi će sudjelovati i članovi riječkog baletnog ansambla..
Uz redatelja Laryja Zappiju i dramaturga Marina Blaževića, autorsku ekipu čine scenograf Dalibor Laginja, kostimografkinja Sandra Dekanić i oblikovatelj svjetla Deni Šesnić.

rigoletto-sponzori2