RIJEČANKA NINA VIOLIĆ NA RIJEČKIM LJETNIM NOĆIMA

3. srpnja 2017.

Autorica Lina Prosa, redateljica Senka Bulić i glumica Nina Violić donose potresnu, aktualnu i snažnu monodramu „Lampedusa Beach” na 14. Riječke ljetne noći, u srijedu i četvrtak,  5. i 6. srpnja u 21:30 sati u Torpedo.

Prvo dramsko gostovanje na Festivalu u produkciji Kazališta „Hotel Bulić” u znaku je intenzivnog monologa o imigraciji prema tekstu talijanske dramatičarke Line Prosa napisanom 2003. godine. To je gotovo proročanski tekst jer je, čak desetljeće prije nego se Europa našla usred velikog migracijskog vala, Prosa ispričala priču o potapanju broda pretrpanog izbjeglicama na putu od bezimene afričke zemlje prema obalama jednog od najljepših europskih  ljetovališta, utočištu i mjestu gdje počinje ostvarenje snova. Međutim, suprotno svim svojim asocijacijama, ono postaje traumatično mjesto Europe. Ne radi se samo o nesreći jedne žene, već o društvenoj pojavi današnjice.
Predstava postavlja pitanja o pojedinačnim slučajevima jednog ili tisuća stradalih ilegalnih migranata, pitanja o gostoprimstvu, prepoznavanju ili neprepoznavanju sebe u drugome, otvara problematiku pozicije žene.
Među putnicima broda je i Shauba, mlada Afrikanka, koju poetski i dramatično tumači višestruko nagrađivana filmska, kazališna i televizijska glumica, Riječanka Nina Violić. Dramska prvakinja HNK Zagreb ostvarila je mnogobrojne zapažene uloge, a u Rijeci se sjećamo njene nagrađene uloge Agafje iz Gogoljeve „Ženidbe” u režiji Jerneja Lorenzija iz 2002. godine, uloge Lucije Piplić iz Feydeauaova „Magarca” u režiji Lasla Kesega iz 2005. te Merkl Franzove Erne iz von Horváthove „Kazimir i Karolina” u režiji Paola Magellija iz 2006.

Tekst „Lampedusa Beach” praizveden je u Parizu u La Comédie Franҫaise, a do sada je preveden na francuski, portugalski i engleski. U Italiji je tekst dobio dva prestižna nacionalna kazališna priznanja, a dio je autoričine „Trilogije o brodolomu” koju sačinjavaju „Lampedusa Beach”, „Lampedusa Snow” i „Lampedusa Way”.

Djelo je na hrvatski prevela Iva Grgić Maroević, scenograf i autor glazbe je Tomislav Ćurković, kostimograf je Oliver Jularić, oblikovatelj svjetla je Nikša Mrkonjić, ton je oblikovao Branimir Božak.

Predstava traje oko jedan sat i petnaest minuta, izvodi se bez pauze.

Iz medija

Dramu je režirala Senka Bulić, prema prijevodu Ive Grgić Maroević, a junakinju drame Shaubu igra neponovljiva Nina Violić. Na minimalističkoj sceni (scenograf i autor glazbe je Tomislav Ćurković), u mraku (oblikovatelj svjetla Nikša Mrkonjić) koji dočarava morske dubine redateljica pomno radi na tjelesnim detaljima ove uloge, i upravo time briše naše predrasude. Njezina Shauba je moderna mlada žena, samo igrom slučaja rođena u pogrešnoj zemlji. U njezinu čamcu može se naći svaka od nas. Nina Violić, koja u toj i takvoj tragediji uspijeva čak i nasmijati dio publike, Shaubi posuđuje veliki dio sebe, daje joj svoju snagu, svoju žudnju za životom, svoj potrebu da krivcima baci istinu u lice… Zapravo je nemoguće zamisliti neku drugu glumicu u toj ulozi. Ostaje tek pitanje: hoćemo li opet okrenuti glavu?

Bojana Radović, Večernji list

Nina Violić potresno snažno utjelovljuje Shaubu, mladu Afrikanku koja se pokušava dokopati talijanske obale, savršeno dobro znajući da je ni brod ni mornari ni njezina lokalna odvjetnica nisu “osigurali” protiv brojnih vrsta zlostavljanja koje takav put donosi sa sobom. (…) Nina Violić izvodi mnogo više od čitanja teksta talijanske autorice. Glumica postaje gorući stub uspravnog prkosa i razorne povrijeđenosti kontinenta koji stalno prima besmisleno nemoćnu humanitarnu pomoć (“Mrzim dobrotu, ona smrdi na pokvarenu ribu”), do te mjere ponosna da u finalnu potopljenost odlazi lagano se njišući, plešući, nakon što se iz mora obratila i Predsjedniku talijanske države i Predsjednicima afričke države. Nježnost svojih posljednjih trenutaka čuva za poljubac koji razmjenjuje s ribama oko sebe. Na taj način Shauba postaje ne samo Hekuba, nego i odisejska heroina, ravnodušna prema razlikama među vrstama, spremna uzvratiti ljubav

Nataša Govedić, Zarez.hr

Foto & Video galerija