RIJEČKA KONCERTNA PUBLIKA OBOŽAVA FINSKE GLAZBENIKE: UMJETNIČKI SU NAS OBOGATILI

10. svibnja 2019.

„Već godinama pratimo Villea Matvejeffa, on je uvijek garancija za senzaciju pa smo jedva čekali čuti i njegovu vlastitu skladbu. Iznad očekivanja, opet smo oboreni s nogu”, „Svidjelo mi se ovoliko Finaca na jednom mjestu. Matvejeff nam je na naš Mediteran donio sjevernjački osjećaj za glazbu, za umjetnost. To nas je dodatno obogatilo”, „Kompozicija Villea Matvejeffa ‘Ad astra’ bila je dirljiva, moćna i nepredvidljiva, baš kao što je i on sam”, „Ovi solisti su bolji od Brahmsa! Malo pretjerujem, ali želim to naglasiti”, „S bisom dvojice solista, imali smo koncert u koncertu! Koncerti riječkog orkestra Opere su moja strast!”, „Tehnički i po senzibilitetu vrhunski izvođači”, „Brahms je uvijek impresivan, matematički točan i precizan, a istovremeno poletan”, „Rijeka ima priliku čuti i doživjeti, saživjeti se s orkestrom i fenomenalnim solistima koji prenose kvalitetu i više od toga – dubinu izvedbe. To što je Ville Matvejeff postigao s riječkim orkestrom je nevjerojatno, ovaj orkestar svira sve, opere, koncerte, komorne koncerte, balete. Sve na najvišoj razini. Stvarno užitak”, „Ville Matvejeff je svojim velikim znalačkim sposobnostima prenio svojevrsni nebeski zvuk. Dao je do znanja da svaki dio orkestra može biti solistički. Kao skladatelj Matvejeff se i u tehničkom smislu pokazao vrhunskim” , „Ville Matvejeff je bio potpuno saživljen sa Sibeliusom. Pokazao je i nove dirigentske pokrete koji se inače ne vide kod dirigenata”, „Poletno, iznenađujuće, ekscentrično, dirigent kojeg se ne možete nagledati”, „Solisti na violini i violončelu bili su prepuni strasti, saživljeni sa glazbom, nevjerojatna ekspresija”.

Dojmovi su to publike nakon simfonijskog koncerta „Matvejeff, Brahms, Sibelius“, a nakon dugih, zaista dugih ovacija!
Velika večer – u Rijeci se napokon čula dugospominjana „Ad astra” Villea Matvejeffa, obožavanog maestra riječke publike, koji je i dirigirao izvedbom svoje skladbe. Na Brahmsovom Dvostrukom koncertu pridružila su mu se još dvojica Finaca, violinist Jukka Merjanen i violončelist Tuomas Ylinen.

Ugodno iznenađenje publici uslijedilo je u drugom dijelu večeri kada su se dvojica solista pridružila orkestru riječke Opere – kao koncertni majstor odnosno kao prvi violončelist na Sibeliusovoj Petoj simfoniji. Publika se snažnim pljeskanjem i povicima oduševljenja potrudila pokazati koliko ih je koncert dojmio.

Foto & Video galerija