RIJEČKA OPERA U KONKURENCIJI S MILANSKOM SCALOM I PARIŠKOM NACIONALNOM OPEROM

4. svibnja 2022.

Projekt riječkog HNK-a Ivana pl Zajca u koprodukciji s SNG-om iz Maribora „Don Carlo 4R: Piloting 4R in Theatre Productions and Development of Young Audiences“ uvršten je među samo petnaest odabranih koji konkuriraju za Next Stage Grant od 250.000 eura. Riječ je o najužem izboru na natječaju, po broju članova, u svijetu najveće asocijacije opernih kuća i baletnih kazališta – Opera Europa, u suradnji s platformom Fedora koja pak okuplja europske filantrope u području opere i baleta. Svih 15 odabranih inspirativnih projekata potiču inovacije kroz održivost, uključivost i digitalnu transformaciju. Nakon prvog kruga natječaja, 29. travnja u Düsseldorfu su predstavljeni projekti koji su ušli u uži krug izbora, a nakon čega su se riječki HNK i njegova Opera našli u doista odabranom društvu što ga čine primjerice Teatro alla Scala di Milano, Opéra national de Paris, Finnish National Opera and Ballet, Volksoper Wien, Sadler’s Wells u Londonu i drugi.

Natječaj je dio šire Next Stage inicijative kojoj je cilj potaknuti oporavak i promjene u opernom i baletnom području, a inicijativi se do sada pridružilo 45 opernih i plesnih kazališta iz 17 država. Natječaj donosi i niz stručnih skupova namijenjenih partnerskim organizacijama kako bi bolje razumjeli zajedničke izazove s kojima se kazališta susreću i nose u 21. stoljeću, a posebice nakon krize koja se snažno odrazila na kulturni sektor.

Sljedeće kazališne sezone pod nazivom „Transformacije 1“, Opera riječkog „Zajca“ planira premijeru Vedrijeve opere „Don Carlo“ u koprodukciji s Operom Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora. Kroz koprodukcijski će se projekt razvijati dodatni pristupi u održivom dizajniranju i izradi scenografije, kostimografije i rekvizita te su stoga za uključivanje u projekt pozvana i komunalna društva Čistoća Rijeka, Ponikve Krk te Surovina iz Maribora. Želeći pridonijeti održivijem životu grada kao cjeline, u tim će se partnerstvima pronalaziti materijali pogodni za recikliranje, sirovine i objekti koji će kroz sustav Reuse-Repair-Recycle-Upcycle dobiti novi život na kazališnoj sceni. Pritom će njihov dizajn uključivati i mogućnost ponovnog korištenja za druge projekte ili reciklaže kroz sustav gospodarenja otpadom. Osim transformacije u pristupu dizajnu i proizvodnji te javnog zagovaranja održivosti, u projekt će kroz radionice održivosti biti uključena i mlada publika, ali i kroz paket digitalnih sadržaja koji će im, kao i njihovim nastavnicima i roditeljima, omogućiti da svoje doživljaje kazališta produže izvan gledališta, da uđu u priču i likove, da upoznaju kazalište kroz ono što je nevidljivo s kazališnog sjedala.

Koliko god to nevjerojatno zvučalo, riječka će se Opera ponovno naći u situaciji bliskosti i povezanosti s Teatrom alla Scala. Naime, nakon dvogodišnje pandemijske stanke, Opera riječkog „Zajca“ ovoga će ljeta biti gostujuća operna kuća na prestižnom Savonlinna Opera Festivalu u Finskoj, nakon što je to na posljednjem festivalskom izdanju bila milanska Scala.