RIJEČKA OPERA U ZALETU: SNIMA PET NOSAČA ZVUKA ZA INOZEMNE DISKOGRAFSKE KUĆE!

31. svibnja 2016.

Ansambl Opere HNK Ivana pl. Zajca će od lipnja 2016. do rujna 2017. snimiti čak pet nosača zvuka za međunarodne diskografske kompanije CPO i Universal Music, a orkestar Opere će tijekom srpnja nastupiti na dva ljetna gala koncerta s vrhunskim svjetskim opernim pjevačima: Sumi Jo, Luciom Gallom te Joséom Carrerasom.

Kako je rekao ravnatelj Opere Marin Blažević na konferenciji za novinare, skorašnja snimanja nosača zvuka projekti su koji otvaraju posve novu stranicu riječke Opere i donedavno nezamislivu budućnost klasično-glazbene scene Rijeke kao Europske prijestolnice kulture 2020 te potvrđuju njene potencijale na međunarodnoj sceni. Dogovori su trajali godinu dana, a njihov rezultat su snimanja glazbenih i glazbeno-scenski djela  u kojima će sudjelovati cijeli riječki operni ansambl ili pak orkestar uz poznata imena s međunarodne scene.

Već za tjedan dana, 6. lipnja počinje snimanje Koncerta za violinu i orkestar te Trećeg koncerta za klavir i orkestar Borisa Papandopula, a uz riječki će orkestar, pod ravnanjem maestra Villea Matvejeffa, solističke dionice svirati  Oliver Triendl na klaviru i Dan Zhu na violini. Odmah potom, 15. lipnja na redu je snimanje opere Franza von Suppea “Il ritorno del marinaio” sa solistima Ljubomirom Puškarićem, Marjukkom Tepponem, Giorgiom Surianom, Aljažem Farasinom i Markom Fortunatom, a pod ravnanjem Adriana Martinollija D’Arcya.
Pod ravnanjem maestra Matvejeffa snimat će se u studenom Gounodova opera “Faust” s međunarodnom ekipom opernih pjevačkih zvijezda, a u istom će mjesecu orkestar Opere gostovati u KD Vatroslava Lisinskog u okviru prestižnog koncertnog ciklusa “Arioso”

U 2017. snimanja će se nastaviti Gotovčevim „Erom s onoga svijeta“  pod ravnanjem dirigenta Villea Matvejeffa  u lipnju te „Mefistofeleom“ Ariga Boita pod dirigentskim vodstvom Tibora Bogányija  u rujnu. Solističku ekipu „Ere“ činit će Tomislav Mužek, Kristina Kolar, Ljubomir Puškarić, Giorgio Surain i Ivana Srbljan dok će soliste u Boitovom „Mefistofeleu“ predvoditi zvijezde svjetskog glasa Carlo Colombara i Ramon Vargas.

U sklopu ovogodišnjeg festivala Riječke ljetne noći, orkestar Opere nastupit će na opatijskoj Ljetnoj pozornici 20. srpnja uz vodeću svjetsku koloraturnu sopranisticu Sumi Jo i poznatog baritona Lucia Galla na koncertu „The best of opera”, koji će nastupiti i 22. srpnja  na koncertu “Tribute to Frank Sinatra”.  23. srpnja riječki glazbenici sviraju u pulskoj Areni na koncertu  “A life in music” slavnog tenora Joséa Carrerasa u sklopu njegove svjetske oproštajne turneje.

Riječka operna prvakinja, sopranistica Kristina Kolar najavila je finale ove riječke kazališne sezone: 2. i 4. lipnja ona će ponovno pjevati u izvedbama opere Giordanove „Andrea Chenier“, a prvi put će joj partner biti suprug, bariton Robert Kolar. Kristina Kolar uz nastupe u matičnoj kući intenzivno gradi i međunarodnu karijeru pa se upravo vratila iz Češke gdje je nastupila u Praškoj državnoj operi, a u prvih pet mjeseci ove godine pjevala je na opernim scenama u Sloveniji, Njemačkoj, Poljskoj, Mađarskoj i Finskoj.

Violinist Romeo Drucker, koncertni majstor riječkog orkestra istaknuo je iznimno zadovoljstvo činjenicom što se riječka Opera ovim dostignućima upisuje na glazbenu kartu mnogo šire sredine, te što će njenoj kvaliteti nakon riječke publike moći posvjedočiti i ona međunarodna.

Pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar kazao je kako su rezultati postignuti u posljednje dvije sezone vrijedni divljenja te istaknuo da se reorganizacijom mogu postizati bolji rezultati jer riječki HNK nije monolitno kazalište već u njemu djeluju neovisne umjetničke grane, s nerijetko i različitom publikom, koje se trebaju nastaviti i zasebno emancipirati. Takav projekt iziskuje nova prostorna rješenja i financijska sredstva, a uz pomoć Grada u tome će pomoći i projekt Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020.