RIJEČKA OPERNA I KONCERTNA SEZONA PREDSTAVLJENA U TRSTU TALIJANSKOJ I SLOVENSKOJ PUBLICI I NOVINARIMA

29. rujna 2016.

Zanimanje za riječku Operu raste i prelazi granice Hrvatske, pa je tako, za potrebe informiranja zainteresirane talijanske i slovenske publike, Udruga prijatelja Opere „Giulio Viozzi” (Amici della Lirica „Giulio Viozzi”) iz Trsta organizirala konferenciju za novinare na kojoj je Marin Blažević, v.d. intendanta HNK Ivana pl. Zajca, predstavio opernu i koncertnu sezonu HNK Ivana pl. Zajca.

Članovi udruge, ljubitelji opere u sezoni 15/16 gledali su naše opere Andrea Chénier i Julije Cezar u Egiptukoje su ih se toliko dojmile da su odlučili nastaviti dolaziti i surađivati.
Predsjednica Udruge Elisabetta D’Erme govorila je o suorganizaciji koncerta s riječkom Operom, Voglio e non vorrei: homage Jamesu Joyceu koji je na repertoaru 3. studenoga. Dirigent će biti John Mccourt, a solisti Ilaria Zanetti, Francesco M. Paccorini, Fabio Accurso, Alessandra Sagelli Caoduro, Anamarija Knego, Robert Kolar, Vanja Zelčić i drugi. Na programu će biti djela Verdija, Dowlanda, Puccinija, Donizettija, Mozarta, Gilberta, Troterea, Murphyja, Lyman Molloyja i drugih. Marin Blažević je govorio o povijesti HNK Ivana pl. Zajca, te o predstavio operne projekte od njegova dolaska u riječku Operu, poput  Andrea Chénier, Rigoletto ili  Julije Cezar u Egiptu.
Najavio je Super gala koncert, Faust, koji će po završetku snimanja biti upriličen 17. studenoga u Rijeci u solističkoj izvedbi Aljaža Farasina, Carla Colombare, Marjukke Tepponen, Lucia Galla, Diane Haller, Walterrija Torikke, Ivane Srbljan, uz orkestar i zbor Opere. Nastavio je potom detaljnije o operama i koncertima koji će uslijediti u sezoni 16/17. Glavni gost dirigent riječke Opere Ville Matvejeff  izrazio je zadovoljstvo što orkestar i ansambl Opere napreduju iz dana u dan i šire svoj repertoar.