RIJEČKE LJETNE NOĆI POČINJU 18. LIPNJA!

16. lipnja 2015.

Povodom predstavljanja 12. festivala Riječke ljetne noći (18.6.-18.7.2015.) održana je druga konferencija za novinare na kojoj su sudjelovali organizatori, suradnici te spoznori festivala.

Intendant riječkog kazališt Oliver Frljić naglasio je kako usprkos svemu, što je ujedno i slogan festivala, ovogodišnje riječke noći okupljaju sve kulturne ustanove grada Rijeke te će samim time program biti raznovrsniji. Posebno se zahvalio sponzorima koji su omogućili održavanje festivala te pozvao publiku i medije da poprate festivalski program.

Poslovna ravnateljica HNK Ivana pl. Zajca Jasmina Šegon zahvalila se svim sponzorima, a posebno onima koji su uz riječko kazalište ostali i ove godine, kao što su Zagrebačka banka, INA, Jadranski galenski laboratorij, Jadrolinija, Tower Center Rijeka, cvjetni studio „Val“, Gardens, Nono Frane, Rijekatekstil, Lučka uprava, Metronet, Bonavia, Jadran hoteli, Europlakat, Novi list, Radio Rijeka, Kanal Ri, Rijeka klik. Uprava kazališta zahvalna je i na novim suradnjama sa sljedećim sponzorima: Generali osiguranje, Ožujsko pivo, Jana / Jamnica, restorani Na Kantunu i Spago, La Rose, Bar Bar, Termag te Nacional i Scena.hr.

Direktorica Regionalnog centra Kvarner Zagrebačke banke Gordana Žulj izuzetno je ponosna na dugogodišnjem partnerstvu s riječkim kazalištem te se zahvalila Upravi na suradnji i pozvala građane da posjete festival.

Ivan Krešić, član Uprave INA-e, koja je uz riječko kazalište već niz godina, naglasio je kako mu drago što su dio projekta koji okuplja kulturne ustanove grada Rijeke te usprkos svemu uspijeva ponuditi raznovrstan kulturni program.

Savjetnica za kazališnu i scensku djelatnost Odjela za kulturu GR Višnja Višnjić Karković pohvalila je ovu incijativu, a predstavnica Turističke zajednice grada Rijeke Ines Boban Štiglić napomenula je kako Turistička zajednica podupire Riječke ljetne noći od prvog dana te će i dalje to činiti.

Slaven Tolj, ravnatelj MMSU-a predstavio je program muzeja koji uključuje šest performansa pod zajedničkim nazivom 1,2,3,4,5,6 IZGUBLJENI! / POZICIJE NEPRISUTNOSTI – ponoćni performans. Performans Maria Cvjetkovića bit će izveden na otvorenju njegove izložbe u Malom salonu, a svi ostali (Nika Rukavina, Ivan Šeremet, Pasko Burđelez, Marjan Crtalić, Marko Marković) u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti.

Koncert filmske glazbe Johna Williamsa, koji će biti otvoren Festival, ujedno je i najava suradnje Kazališta i Art-kina koje će ove godine obogatiti program Riječkih ljetnih noći prikazujući najbolje kratkometražne i dugometražne naslove svjetskog festivala animiranog filma u dvorištu između Art-kina i Kapucinske crkva, a potom i cijeli niz drugih atraktivnih naslova, naglasila je Slobodnaka Mišković, ravnateljica Art- kina.

Muzej Grada Rijeke na dan otvaranja Festivala kreće s izložbom Kazalište priča koja će biti otvorena tijekom cijele godine. Ervin Dubrović, ravnatelj Muzeja grada Rijeke, zahvalio se riječkom kazalištu na ustupljenoj građi.

Ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Zinka Kolak – Fabijan najavila je dvije lutkarske predstave Sedan kozlini i samo jedan bedni vuke autora Tahira Mujićića te Trsatski zmaj autora Davida Petrovića i Alexa Đakovića nastaloj prema slikovnici Velida Đekića.

Umjetnički ravnatelj festivala Marin Blažević predstavio je i lepezu festivala koja je kreirana zahvaljući firmi AMEC RIJEKATEKSTIL, a likovno rješenje poklonila je riječka slikarica i dizajnerica Ania Škrobonja. Također je naglasio kako je usprkos svim sumnjama u rad Kazališta ove godine program Riječkih ljetnih noći bogatiji kako sadržajem tako i temama..

Ulaznice za programe Riječkih ljetnih noći 2015. mogu se kupiti u predprodaji s popustom od 20% na blagajni Kazališta do 18.6., a cijene za ovogodišnji progam bitno su niže nego prijašnjih godina.