Transparada

Riječki Balet na renomiranom poljskom Bydgoszcz Opera Festivalu

25. travnja 2023.

Naš baletni ansambl ponovno se predstavlja inozemnoj publici. Večeras su, 25. travnja, na renomiranom Bydgoszcz Opera Festival na sjeveru Poljske gdje će izvesti TransParadu. Paradu originalnih, uzbudljivih, duhovitih koreografija na glazbu Debussyja, Ravela, Stravinskog i suvremenih skladatelja čine „Poslijepodne jednog fauna“ koreografkinje Maše Kolar, „Španjolska rapsodija“ u koreografiji Filipea Portugala, „n(u/O)minous“ koreografkinje Ludmile Komkove, duet iz „Žar ptice“ u koreografiji Marca Goeckea te „Medium rare“ Nadava Zelnera.

Operni festival u Bydgoszczu održava se svake godine još od 1994., a riječ je o najvećoj smotri najzanimljivijih ostvarenja domaćih i stranih glazbenih kazališta, opera, opereta, baleta i mjuzikla. Tijekom svog postojanja ovaj je Festival, jedini takav u Poljskoj, postao neodvojivi dio kulturne panorame grada i cijele regije te je stekao zavidnu reputaciju u Poljskoj i inozemstvu. Uz najpoznatije poljske kazališne kuće, u Bydgoszczu su se, između ostalih, predstavili i Baletno kazalište A. Makarov iz St. Petersburga, Nacionalna ukrajinska opera iz Kijeva, Nacionalno kazalište iz Vilniusa, Nacionalna opera Latvije iz Rige, Royal Ballet Society of Flanders iz Antwerpena, Hubbard Street Dance iz Chicaga i Cullbergballet iz Stockholma, Ballet Theatre du Capitole de Toulouse (Francuska), Danza Contemporanea de Cuba, Bejart Ballet Lausanne…

A večeras se ovom biranom društvu pridružuje i Balet HNK Ivana pl. Zajca u nastavku svog kontinuiranog osvajanja europskih pozornica.

Foto & Video galerija