RIJEČKI “CEZAR” OSVOJIO LJUBLJANU

17. ožujka 2017.

Opera riječkog HNK „Julije Cezar u Egiptu“ u režiji i dramaturgiji Marina Blaževića i Olivera Frljića te pod dirigentskim vodstvom Villea Matvejeffa večeras je gostovala u čuvenom Cankarjevom domu u Ljubljani. Nakon uspješnih izvedbi u Rijeci, ova od kritike i publike hvaljena opera osvojila je ljubljansku publiku te izazvala stajaće ovacije i uzvike oduševljenja. Iz publike su se mogli čuti komentari poput „impresivno“, „odlični solisti i režija“, „napokon smo doživjeli Händela“.
Naslovnu ulogu Cezara pjevala je Diana Haller, Kleopatru Anamarija Knego. U ostalim ulogama nastupili su Sonja Runje kao Tolomeo, Ivana Srbljan kao Cornelia, u ulozi Sesta Marko Fortunato, Achilla kao Dario Bercich, Slavko Sekulić kao Curio, te Olga Kaminska kao Nireno. Baletni solisti Marta Voinea Čavrak i Svebor Zgurić, a u predstavi sudjeluju i članovi Baleta Joseph Cane, All Tabbouch, Vitali Klok, Andrei Köteles, Daniele Romeo i Svebor Zgurić. Jelena Lopatić kao posebna pojava, dok su stražari Darko Matijašević i Boris Mohorić.

Scenografiju opere „Julije Cezar u Egiptu” potpisuju Dalibor Laginja i Marin Blažević, kostimografiju Sandra Dekanić, oblikovanje svjetla Dalibor Fugošić, a scenski pokret Balázs Baranyai. Zbor je uvježbao Igor Vlajnić, a koncertni je majstor Anton Kyrylov.