Kratka priča

Riječki HNK raspisao natječaj za kratku priču u okviru međunarodnog projekta “Deconfining”

6. studenoga 2023.

HNK Ivana pl. Zajca Rijeka objavljuje natječaj u okviru projekta Deconfining arts culture and policies in Europe and Africa programa Kreativna Europa 2021.- 2027. EU, za odabir dviju kratkih priča na temu ilegalnih migracija.

Odabrane priče bit će pridružene pričama drugih zemalja partnera projekta Deconfining, i biti objavljene u višejezičnoj antologiji koja će oslikati različite perspektive i iskustva ilegalnih migranata u današnjem postpandemijskom svijetu, te predstaviti životna iskustva ilegalnih migranata u geografski udaljenim, ali iskustveno povezanim dijelovima svijeta.

Autori/ce odabranih priča osim novčano bit će i profesionalno nagrađeni. Odabrani tekstovi bit će prevedeni na svjetske jezike (engleski, francuski), tiskani u antologiji te prezentirani na radionicama i forumima. Potom će se odabrane priče adaptirati u dramski tekst koji će biti uprizoren u Rijeci i Tunisu.

 


UVJETI

 • tekst mora biti prozno djelo u obliku izvorne i neobjavljene kratke priče
 • tekst ne smije biti dulji od 30 kartica (jednu karticu čini 1800 znakova s prazninama)
 • autori moraju biti punoljetni (18+) i natječu se isključivo jednim radom
 • tekst mora biti pisan na hrvatskom jeziku
 • autor mora znati engleski jezik, zbog sudjelovanja u međunarodnim radionicama
 • četiri radionice održat će se tijekom ljeta 2024. godine, a na njima će sudjelovati nagrađeni hrvatski i afrički autori
 • sudjelovanjem u ovom natječaju, autori prihvaćaju da u slučaju odabira sklapaju autorski ugovor s Kazalištem te prepuštaju autorska prava Kazalištu na način da Kazalište ima pravo i slobodu, prostorno i vremenski neograničeno, bez posebne naknade (izuzev novčane nagrade): adaptirati, inscenirati (javno scensko prikazivanje) i izvoditi autorski tekst s/bez izmjenama, fragmentirati ili preuzeti samo motive teksta, prevoditi ga na bilo koji jezik, objaviti ga u višejezičnoj antologiji u okviru projekta Deconfining i na ostalim mjestima po potrebi, koristiti na radionicama i forumima
 • rok slanja je: od 3.11.2023. do ponoći 4.12.2023.
 • tekst se šalje pod šifrom – šifru navesti na naslovnoj stranici nepotpisanog teksta kratke priče; razrješenje šifre s osobnim podacima autora (ime i prezime, adresa, broj telefona, e-mail, OIB i kratka biografija s godinom rođenja) prilaže se kao zaseban dokument, predan uz prijavljeni tekst.
 • tekstovi se šalju na e-mail: eu@hnk-zajc.hr
 

ODABIR

 • stručni ocjenjivački sud čine: Nataša Govedić, Matija Ferlin, Goran Ferčec
 • pristigle priče sortiraju i arhiviraju isključivo organizatori natječaja i jedini imaju uvid u podatke autora/ice; članovi žirija informacije o autorima dobivaju nakon izbora najboljih priča i odluke o nagradi
 • rezultati natječaja bit će objavljeni četiri tjedna po isteku roka prijava, uz obrazloženje žirija
 • organizator zadržava pravo produljivanja roka za objavu nagrada ukoliko se prijavi veći broj tekstova od očekivanog
 

NAGRADE

 • nagrada se sastoji od novčanog iznosa 2.000,00 eura za svaki odabrani tekst
 • nagrađeni tekstovi bit će prevedeni na engleski i francuski jezik
 • dio nagrade je i objavljivanje tekstova u antologiji svih radova projekta te objavljivanje na internetskim stranicama i društvenim mrežama projekta
 • nagrađene osobe bit ĆE pozvane na sve popratne radionice i forume unutar projekta te na premijeru predstave
 • nagrade će biti svečano dodijeljene autorima ODABRANIH radova
 

O projektu:
Projekt Deconfining arts, culture and policies in Europe and Africa (Deconfining) sufinanciran je iz fonda Kreativna Europa. U projektu sudjeluje 12 partnera iz 11 zemalja čiji je cilj uspostaviti nove mreže između Afrike i Europe te stvoriti bolju suradnju umjetnika i gradova kroz povezivanje kulturnih aktera i publike na oba kontinenta. U sklopu projekta će se organizirati i producirati brojni forumi, konferencije, predstave, instalacije, podcasti te objaviti antologija tekstova.

Tijekom realizacije projekta propituju se odnosi i mogućnosti suradnje, napretka i kulturalne razmjene između zemalja EU-a i Afrike te teži stvaranju novih narativa za inkluzivniju budućnost. Projekt će tematizirati ‘Confinement – De-confinement’ kroz umjetničke izraze. Cilj projekta je potaknuti referentnu praksu između Europe i Afrike za održivu i pravednu međukontinentalnu kulturnu razmjenu. Organizacija svjetskih konferencija, debate o položaju žena, odnosima Afrike i Europe, mobilnost afričkih i europskih umjetnika – čine program aktivnosti. Projekt je fokusiran na traženje odgovora na pitanja međuljudskih odnosa i osobnog iskustva svijeta određenog našim unutarnjim i političkim granicama; priziva svjedočanstva i doživljaje prelazaka granica koje se provlače između država i regija te njihov utjecaj na živote migranata, kao i na pitanja identiteta prilikom prelaska iz jednog u druge kulturološke, ekonomske i društvene svjetove.

Dodatne informacije: (eu@hnk-zajc.hr, 051/ 355-900, 051/ 355-942)