RIJEČKI KLAVIRSKI TRIO OTVARA CIKLUS KOMORNIH KONCERATA U ZAJCU

12. listopada 2017.

Riječki klavirski trio svojim će koncertom u subotu, 14. listopada 2017. otvoriti ovosezonski ciklus Komorni koncerti u Zajcu. Na programu koncerta, što u HNK Ivana pl. Zajca počinje u 19:30 sati, naći će se dva poznata klavirska trija: Klavirski trio u Es-duru br. 1 Ludwiga van Beethovena u prvom dijelu koncerta te Klavirski trio u e-molu br. 4, poznat i pod nazivom „Dumky” Antonina Dvořáka u drugom dijelu koncerta.

Riječki klavirski trio nastao je 2016. godine na inicijativu Filipa Faka i Krunoslava Marića, glazbenika koji su svoju prvu glazbenu naobrazbu stekli u Rijeci, a koje uz intenzivnu glazbenu suradnju veže i dugogodišnje prijateljstvo.

Naknadno im se priključio i perspektivni mladi Riječki violončelist Vid Veljak. Mada je trio vrlo mlad ansambl, glazbenici koji ga čine iza sebe imaju već mnoštvo iskustva u komornoj glazbi kao i u solističkim koncertima.

Svoj inauguracijiski koncert trio je imao u listopadu 2016. godine u Rijeci.  Nakon tog iznimno uspješnog koncerta, Trio odlazi u Kinu na turneju koja je obuhvaćala sedam kineskih gradova, uključujući Peking i Šangaj, gdje postižu iznimno uspješne i zapažene nastupe.

Riječki klavirski trio je nastupao u Zagrebu (Koncertna dvorana „Blagoje Bersa“, Muzej Mimara), te drugim hrvatskim gradovima, na Osorskim glazbenim večerima i drugima.

Riječki klavirski trio uz interpretacije djela iz svjetske glazbene literature, veliku pozornost posvećuje djelima hrvatskih skladatelja.

Koncert u HNK Ivana pl. Zajca bit će ujedno i prvi u ciklusu koncerata koje će ovaj ansambl održati u Rijeci, što je bila i jedna od pokretačkih ideja pri osnivanju ansambla.