RIJEČKI OPERNI SOLISTI NASTUPAJU UZ PANONSKU FILHARMONIJU U PEČUHU I BUDIMPEŠTI

9. prosinca 2015.

Sopranistica Anamarija Knego, mezzosopranistica Ivana Srbljan i tenor Marko Fortunato, mladi solisti ansambla Opere riječkog HNK Ivana pl. Zajca, uskoro će nastupiti uz Panonsku filharmoniju na koncertima pod nazivom „Oda radosti“ u Pečuhu i Budimpešti.

Tako će u subotu, 12. prosinca 2015. pod dirigentskim vodstvom maestra Tibora Boganyja, nastupiti u Kodály Centru u Pečuhu, a u izvedbi znamenite Beethovenove skladbe pridružit će im se bas Krisztián Cser.
„ Čini se da deveta simfonija predstavlja svojevrsni kraj. Tko prijeđe devetu, mora umrijeti.  Kao da bi deseta simfonija mogla reći nešto što ljudi još ne znaju ili nisu dovoljno zreli za to. Oni koji su napisali svoju devetu simfoniju bili su već blizu smrti. Možda bi se misteriji svijeta riješili samo da je netko od njih, koji su znali tajne, napisao desetu simfoniju. Ovim riječima, na memorijalnom govoru za Gustava Mahlera održanom u listopadu 1912. godine, Arnold Schoenberg nije govorio samo o skladateljima (Mahler, Bruckner i Beethoven) čije su desete simfonije ostale nedovršene, već i o istodobno „slatkom“ i „surovom“ bremenu svakog skladatelja koji je započeo skladati simfoniju nakon rođenja Beethovenovog glavnog djela. Deveta simfonija nezaobilazno je djelo povijesti glazbe, epohalno djelo koje nije izgubilo svoju aktualnost već dva stoljeća“, kako stoji u najavi koncerta „Oda radosti“, koji će početi izvedbom  Koncerta za flautu (1908), skladbom Carla Reinecka koji je jedan od najznačajnijih predstavnika njemačke glazbene tradicije 19. stoljeća.

Isti koncert bit će izveden i dan kasnije, 13. prosinca u mađarskoj prijestolnici, u budimpeštanskoj  Nacionalnoj koncernoj dvorani “Béla Bartók” (Palači umjetnosti). No, tom će izvedbom koncerta ravnati maestro Dániel Erdélyi, a uz Anamariju Knego, Ivanu Srbljan i Marka Fortunata nastupit će bas András Palerdi.

Potom će se u sljedećoj godini, točnije 2. siječnja 2016. Anamariji Knego i Marku Fortunatu u Mađarskoj pridružiti i riječki bariton Robert Kolar i to u izvedbi  kantate Carla Orffa “Carmina burana” u okviru Novogodišnjeg gala koncerta u Pečuhu, pod dirigentskim vodstvom Tibora Boganyja, u režiji Viktora Nagyja, a uz Mađarski nacionalni zbor.
„ Nova godina uvijek uključuje svojevrsni dualizam, retrospekciju stare i isčekivanje nove godine. Novogodišnji gala koncert Panonske filharmonije proteći će uz duh dualizma: osim tradicionalne bečke glazbe, moći će se čuti najpoznatije djelo Carla Orffa, „Carmina Burana“, temeljeno na zbirci srednjovjekovnih pjesama, poznate kao i himna proljeća, vina i ljubavi.“

Podsjetimo, Opera riječkog HNK Ivana pl. Zajca započela je dvogodišnju suradnju s Panonskom je filharmonijom, a njen je početak označio svečani koncert povodom obilježavanja 130. obljetnice otvorenja riječke kazališne zgrade u listopadu ove godine kada su se glazbenici Panonske filharmonije pridružili orkestru riječke Opere.