RIJEČKI ORKESTAR – AL PARI NAJBOLJIM SVJETSKIM GLAZBENICIMA

16. studenoga 2018.

Velikim, dugim pljeskom publika je nagradila orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca pod ravnanjem Villea Matvejeffa i uz kineskog violinističkog virtuoza Dana Zhua na koncertu Brahms, Bernstein, Bartók. Na programu su bile Brahmsova Akademska svečana uvertira, povodom obilježavanja 100. godišnjice rođenja Leonarda Bernsteina izvedena je njegova Serenada za violinu, gudače, udaraljke i harfu, te Bartókov Koncert za orkestar.

Dan Zhu publici je, koja ga snažnim pljeskom nije puštala s pozornice, poklonio i dva bisa. Prva skladba, poznata kao najkompleksnije djelo za solo violinu, bila je Posljednja ruža ljeta Heinricha Wilhelma Ernsta. Na drugom bisu izveo je Adagio iz Druge Bachove sonate za solo violinu.

Publika je i ovoga puta s nama podijelila svoje dojmove:
„Orkestar riječke Opere ponovno je potvrdio svoju kvalitetu”, „Izvanredan koncert”, „Bartókov Koncert je na vrhuncu zahtjevnosti. Poliritmije, politonalitetnosti, različite mjere… Svaki član orkestra na ovom koncertu morao je pokazati da je solist. Morao je dati maksimum od sebe. Definitivno iznimno zahtjevan komad za orkestar. Pokazali su da mogu svirati sve! Pokazali su da mogu svirati sa svjetskim violinistom al pari!”, „Bis Dana Zhua, zadivljena sam!”, „ Već nekoliko godina ne dopuštam si propustiti Villea Matvejeffa i orkestar riječke Opere. Solist svjetskog ranga – zadivljujuća lakoća vladanja instrumentom. Večerašnji koncert je izniman doživljaj, posebno Bernsteinova Serenada i Bartókov Koncert za orkestar”, „Dok su svirali Bartóka, razmišljala sam koliko je taj Koncert težak i na kraju – koliko su to fenomenalno odradili! ”, „Uvijek se ponovno divim zanosu i predanosti riječkog orkestra. Svakim sljedećim koncertom nadmaše sami sebe”, „Vještina Dana Zhua je čarobna! Koja lakoća, koja preciznost! Jako smo sretni što smo takvog solista imali prilike doživjeti u Rijeci”.

Ne propustite orkestar Opere već 22. i 24. studenoga pod ravnanjem maestra Villea Matvejeffa u Verdijevom Falstaffu – najboljoj predstavi protekle sezone prema glasovima publike!

Foto & Video galerija