RIJEČKI WOYZECK – IDU LI BOGATI U RAT?

5. siječnja 2018.

Hrvatska drama HNK Ivana pl. Zajca sprema premijeru najizvođenijeg i najutjecajnijeg dramskog komada njemačkog govornog područja, „Woyzecka” Georga Büchnera. Premijera predstave je u petak 12. siječnja 2018. u 19:30 sati. „Woyzecka” režira Anica Tomić, dramaturginja je Jelena Kovačić, skladatelj je Nenad Kovačić, scenografi su Anica Tomić i Dalibor Laginja, kostimografkinja je Sandra Dekanić, suradnica za pokret je Mila Čuljak, dizajner svjetla je Deni Šesnić, dok je jezična savjetnica Zrinka Kolak Fabijan.

U naslovnoj ulozi vojnika Franza Woyzecka je Dean Krivačić. Njegovu nezakonitu ženu glumi gošća iz beogradskog Narodnog pozorišta Hana Selimović. U ulozi vojne Doktorice je Olivera Baljak, Kapetan je Jasmin Mekić, Tambourmajor je Dražen Mikulić, Margaretha je Anastazija Balaž, Baba je Biljana Torić, Karl je Leon Lučev, a Vašarski maestro je Nikola Nedić.

„Naš Woyzeck se stvara u emocionalnim sudarima svjetova onih koji imaju moć nad onim obespravljenim, siromašnim i zaboravljenim. To je i klasno pitanje u kojem se pitamo može li siromašan čovjek biti moralan? Odnosno u kojoj su vezi novac i moral? Moramo li si moći priuštiti moral?”, zaključuje redateljica Anica Tomić.

Prije 180 godina Georg Büchner prvi je u drami dao glavnu riječ siromašnima i poniženima, kao što je i prvi koristio tehniku kojom će se tek u drugoj polovici 20. stoljeća koristiti mnogi dramatičari – dokumentarizam. Čitavo stoljeće prije nego što je ekspresionizam postao tolika sila njemačkog kazališta, slikarstva i filma, Büchner je stvorio „Woyzecka”.

Nema konačnog teksta „Woyzecka” jer Büchner prije dovršavanja drame umire od tifusa u svojoj 23. godini, što zapravo ostavlja autorima slobodu i odgovorni zadatak da sami ispisuju krajeve. Tako se „Woyzeck” od „Woyzecka” razlikuje u mnogočemu.

Drama je nastala prema stvarnom zločinu iz 1820. kada bivši vojnik Johann Christian Woyzeck ubije svoju ljubavnicu iz ljubomore zbog čega ga javno smaknu na glavnom trgu u Leipzigu. Büchnera, bivšeg studenta medicine, zainteresirao je taj slučaj u kojem je vidio moć priče i sukob između imanja i nemanja, mučenje i trajno poniženje malog čovjeka. Woyzeck je, kažu, prvi antijunak. Dramu je Georg Büchner pisao između 1835. i 1837, tekst je pronađen nakon 40 godina. Temeljni zadatak obavio je austrijski pisac i novinar Karl Emil Franzos 1879. objavivši Büchnerova djela, a da bi do njih došao, pronađene rukopise tretirao je posebnim kemikalijama koje pomažu da tinta izbije na površinu papira. „Woyzeck” je praizveden tek 1913. u Residenztheatru u Münchenu. Od tada je lik Woyzecka inspiracija različitim umjetnicima.

Specifičnom pojavom Woyzecka i njegovim autorom u riječkom se Kazalištu bavi poznati kazališni tandem Tomić – Kovačić koji broji mnogo najvažnijih nagrada za najbolje režije, autorske projekte, dramske tekstove itd. Anica Tomić s riječkom Hrvatskom dramom surađuje prvi put.

Mlada kazališna i filmska beogradska glumica Hana Selimović (1987) niže upečatljive uloge, miljenica je publike i kritike sa zavidnim brojem priznanja. Surađivala je s nekim od najznačajnijih redatelja ovih prostora. Dobitnica je važnih nagrada i priznanja (Sterijina nagrada za glumu, Nagrada „Zoran Radmilović” za glumačku bravuru, nagrada Filmskog festivala Pua u Francuskoj, nagrada Zlatni smeh, nagrada za najbolju glumicu Međunarodnog festivala malih scena u Rijeci, nagrada „Milivoje Živanović” na Glumačkim svečanostima u Požarevcu, proglašena je glumicom godine u Ateljeu 212, itd.). „Poljupci”, „Beli, beli svet”, „Tamarin segment”, „Neposlušni”, „Dobrica”, „Apsurdni eksperiment” samo su neki od filmova u kojima je igrala. Od ove godine članica je dramskog ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu.

Zagrebački glumac Dean Krivačić (1977) član je ansambla Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci od 2015. godine, bio je član Teatra &TD sve dok ga bivši intendant riječkog Kazališta, Oliver Frljić, nije pozvao u Rijeku. Krivačić je radio s mnogim redateljima (Branko Brezovec, Miran Kurspahić, Borut Šeparović, Mario Kovač, Saša Anočić, Oliver Frljić), igrao je u predstavama za odrasle, ali i za djecu, ostvario je nekoliko uloga na filmu i u televizijskim serijama, sinkronizirao je više animiranih filmova. Dobitnik je Nagrade hrvatskog glumišta za najbolju mušku ulogu, nagrade na Naj naj naj festivalu itd.

Reprize predstave „Woyzeck” su 13. siječnja u 18 sati te 17, 18, 19. i 20. siječnja u 19 i 30 sati.

U suradnji Art-kina, HNK Ivana pl. Zajca i Goethe-Instituta Kroatien, u utorak 16. siječnja će u Art-kinu biti prikazan film Wernera Herzoga „Woyzeck” (82 min) iz 1979. s Klausom Kinskim i Evom Mattes u glavnim ulogama. Nakon filma slijedi razgovor „Woyzeck u kazalištu i na filmu” s ekipom riječkog kazališnog „Woyzecka”.

GI_Logo_horizontal_green_sRGB

Foto & Video galerija