RIJEČKU KAZALIŠNU SEZONU OTVORILI PIJANISTIČKI VATROMET ALJOŠE JURINIĆA I BEETHOVENOVA REMEK SIMFONIJA, SEDMA!

29. rujna 2017.

Nova sezona HNK Ivana pl. Zajca otvorena je upravo onako kako se to u kazalištu uvijek i priželjkuje, uz dugotrajne, srdačne aplauze publike i povike „bravo“!

Nakon što se u Zajcu ponovno čuo Zajc i njegova Rapsodia Fiumana oduševila publiku pod ravnanjem maestra Zorana Juranića, mladi pijanistički virtuoz Aljoša Jurinić svojim je umijećem u potpunosti opčinio publiku.  Sarkastičnim Drugim koncertom za klavir i orkestar Sergeja Prokofjeva,  jednim od najzahtjevnijih u čitavoj klavirskoj literaturi uopće, izazvao je oduševljenje publike koja ga nije puštala sa scena već ga svojim snažnim aplauzima na nju vratila dva puta i na poklon dobila dva bisa. Aljoša Jurinić prvo je poklonio Rijeci  Chopinov Nocturne u Des-duru, br. 2, op. 27, a kada smo pomislili da ganuće i pljesak ne mogu biti snažniji, publika je dobila još jedan dodatak i užitak, Chopinovu Etidu u c-molu, br. 12. Nakon izvedbe, ponovo pljesak i povici bravo! za mladog pijanistu koji je tehnički precizno i duboko proživljeno, s puno emocije izveo sve tri skladbe.

Orkestar riječke Opere u drugom je dijelu izveo poznatu i moćnu Beethovenovu odu životu, Sedmu simfoniju. Bujnu, slavljeničku simfoniju pobjedničkog ritma, za otvaranje sezone u kojoj „Opet pobjeđujemo sebe!”.

Za kraj donosimo i nekoliko komentara koji su se mogli čuti nakon koncerta: „Dok je Jurinić svirao bis, zaboravila sam gdje sam. Duboko sam ganuta”, „Povijesni trenutak – Zajc u Zajcu!”, „Kad čujem ovako mlade, a ovoliko talentirane i simpatične ljude, vrati mi se vjera u sve, ne samo u umjetnost”, „Neponovljivo! Tako težak koncert, a takva sigurnost i lakoća!“, „Otvaranje sezone me oduševilo , samo tako dalje!” itd. Bio je to koncert za dugo, dugo pamćenje.

Po završetku koncerta, druženje s Juranićem i Juranićem nastavilo se u Gala salonu „Gale”.

Prije početka koncerta,  projekt Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture riječkoj su kazališnoj publici predstavili Emina Višnić, direktorica agencije Rijeka 2020, te intendat Marin Blažević koji je predstavio i nemalu buduću ulogu HNK Ivana pl. Zajca u okviru projekta EPK.

Foto & Video galerija