RIJEKA JE DOBILA SVOJE SASVIM POSEBNO JEZERO!

12. svibnja 2017.

Premijera Labuđeg jezera, reinterpretacije, hommagea, višeslojne crno-bijele bajke bogate detaljima u prepoznatljivom rukopisu Staše Zurovca, oduševila je večeras prepuno riječko Kazalište. Magija umjetnosti začarala je publiku svakim svojim segmentom: koreografija i režija, dirigent i orkestar, glazba, scena, kostimi, svjetlo, ansambl Baleta, članovi Hrvatske drame, druga godina studija Gluma i mediji – teško je bilo izdvojiti draže ili bolje. Publika je hvalila poštivanje originalne priče na kojoj je djelo i nastalo, zatim dodavanje i spajanje nečeg naizgled nespojivog (glumce s baletanima) brišući tako granice umjetničkih izričaja. „Znam da su glumci među balerinama, ali to se ne vidi! Gledala sam i klasičnu verziju, ali ovo je posebno, priča je tu, svi likovi su tu u svojim poznatim odnosima, ali na posve drugačiji način, prekrasno je, zadivljujuće, duhovito, ironijski”, „Neke bih scene, pa slobodno ću reći, nazvao antologijskima”, „Scene su čisto slikarstvo!”, „Na kraju sam jedva zadržala suze”, samo su neki od komentara gledatelja.

Premijerna je publika čitavu predstavu pratila s velikim zanimanjem, prateći je pljeskom, a posebnim uzvicima bravo! popratila je hrabri pas de quatre. Svih je posebno dirnuo kraj svojom nezadrživom snagom vječne ljubavi koja traje već 140 godina, od praizvedbe toga djela.

Nakon dvadeset i dvije godine u Rijeci Labuđe jezero Petra Iljiča Čajkovskog očaralo je publiku. Rijeka je dobila svoje, sasvim posebno, Labuđe jezero.

Koreograf i redatelj je Staša Zurovac, dirigent je Matija Fortuna, scenograf i autor projekcija je Dalibor Laginja, kostimografkinja je Bjanka Adžić Ursulov, a oblikovatelj svjetla je Deni Šesnić. Baletna je majstorica Oksana Brandiboura Kožul, a koncertni majstor Romeo Drucker.

Kao Odette/Odile plesala Nika Lilek, kao princ Siegfried Joseph Samuel Cane; kao von Rothbart Ali Tabbouch; dvorska luda su Jelena Lopatić, Nikola Nedić, kraljica majka Gala Nikolić, Benno (prinčev prijatelj) Daniele Romeo. Prinčev prijatelj je Andrei Köteles; prinčev tutor Wolfgang je Dmitri Andrejčuk; četiri crna labuda su Laura Orlić,  Anca Zgurić, Cristina Lukanec, Ksenija Duran Krutova; labudovi su Svetlana Andrejčuk, Sendi Bakotić, Marta Čaržavec, Ivan Čulo, Martin Grđan, Mario Jovev, Vitali Klok, Andrei Köteles, Irina Köteles, Ema Perović, Anna Ponomareva, Tea Rušin, Anja Sabol, Deni Sanković, Romina Tonković, Marta Voinea Čavrak, Vanda Velagić, Svebor Zgurić i drugi.

Generalni sponzor baleta “Labuđe jezero”

logo_INA_jpg

Foto & Video galerija