RIJEKA – OPERNA TURISTIČKA MEKA

5. travnja 2019.

Javnosti je predstavljena petogodišnja uspješna suradnja riječkog Kazališta s agencijom RB travel i Wolff Ost Reisen. Najesen, slijedom te suradnje, dolazi više od 3000 njemačkih turista, ljubitelja opere, na Puccinijevu trilogiju – „Madama Butterfly”, „Tosca” i „La Bohème”.

Intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević na početku je konferencije za novinare nabrojao što riječka Opera čini za opernu publiku, turističku zajednicu i turistički potencijal Rijeke: „ Operu ‘Romeo i Julija’ ostvarili smo u koprodukciji s Teatrom Alighieri i Fondazione Ravenna Manifestazioni. Večeras posljednji put u ovom nizu izvodimo operu ‘Figarov pir’ koja je nastala u koprodukciji s Punto Arte iz Amsterdama i Piccolo Festivalom del Friuli Venezia Giulia. Očekujemo čak 10 autobusa kojima će stići publika izvan Rijeke, a u najvećem broju, zahvaljujući suradnji s agencijama RB travel i Wolff Ost Reisen, turisti, ljubitelji opere iz Njemačke. Petogodišnje partnerstvo s ove dvije turističke agencije kulminirat će najesen – u sklopu 12 programa ugostit ćemo više od 3000 posjetiteljica i posjetitelja prvenstveno iz Njemačke. Do sada se takvo što, s obzirom na broj publike koju očekujemo, na Kvarneru nije dogodilo“, kazao je Marin Blažević i nastavio kako osim klijenata Wolf Ost Reisena, na predstave i koncerte riječke Opere dolaze ili publiku organizirano dovode i drugi partneri već nekoliko godina: Amici della Lirica iz Trsta, Gruber-reisen iz Austrije, Pamina Musikreisen iz Beča, Ljubitelji opere i baleta iz Ljubljane, Ines Tours iz Slovenije, Primorski poletni festival iz Kopra, Globe tours iz Zagreba, Glazbena škola iz Bihaća. Tu su i međunarodni pretplatnički ciklus Piranski zaljev odnosno razmjena publike između HNK Ivana pl. Zajca i Slovenskog mladinskog gledališča, te projekt Idemo u Trst, razmjena između HNK Ivana pl. Zajca i Slovenskog stalnog gledališča u Trstu.

Gošćama, predstavnicama turističkih agencija Mirjani Rahelić i Sabine Heller, intedant Blažević poklonio je dosadašnja dva diskografska izdanja riječke Opere za poznate međunarodne izdavače, Koncert za violinu te Treći koncert za glasovir Borisa Papandopula i operu „Povratak mornara” te najavio i skorašnji izlazak „Fausta“ te „Nikole Šubića Zrinjskog“.

Ravnatelj riječke Opere Petar Kovačić najavio je operne projekte Ljetna klasika 2019. u pulskoj Areni te Puccini trilogij.

„ U sklopu Ljetne klasike u Puli, drugu godinu zaredom izvodimo ‘Aidu’, s Kristinom Kolar u naslovnoj ulozi, operu koja se prošle godine pokazala kao veliki hit. Potom ćemo izvesti veliko simfonijsko djelo Devetu Beethovenovu simfoniju pod dirigentskim vodstvom šefa dirigenta Yordana Kamdzhalova. Novi operni naslov ove je godine ‘Carmen’ s Ivanom Srbljan u glavnoj ulozi. Trolist Puccinijevih djela koja ćemo izvesti najesen najpopularnija su njegova djela. Ti naslovi idealni su i za širu publiku, za one koji vole operu, ali i za naš ansambl. Važno je istaknuti kako ćemo za sva tri naslova imati samo jednog gostujućeg umjetnika, dok su svi ostali, naravno, članovi našeg ansambla. U novoj produkciji ‘Tosce’ ponovno će, kao interpreti glavnih uloga, surađivati Kristina Kolar i Giorgio Surian, a u operi ‘La boheme’ nastupit će i gosti iz Finske, Marjukku Tepponen i Kevin Greelaw, jer se produkcija kasnije seli u tu zemlju.“

Petar Kovačić zaključio je: „Lijepo se baviti glazbom, to je najuniverzalniji jezik kojeg svi razumiju, a ponosni smo što smo se upisali na kartu kulturnog turizma. Publika koja dođe, rado se vraća. Nadam se da ćemo nastaviti tu suradnju, i turističku i umjetničku”.

Gospođa Mirjana Rahelić iz RB travela, s dugogodišnjim iskustvom u turizmu i izvrsnim poznavanjem njemačkog tržišta, istakla je zadovoljstvo što su pronašli pouzdanog partnera u HNK Ivana pl. Zajca.

U ime turističke agencije Wolff Ost Reisen obratila se Sabine Heller: „Naši gosti, koji u sklopu Kulturnog kaleidoskopa posjećuju, primjerice, prašku Operu, rado se vraćaju u Rijeku. Zahvaljujući otvorenosti i fleksibilnosti uprave riječkog Kazališta te pravodobnom planiranju, tu smo suradnju vremenom učvrstili i obogatili, a broj gostiju se stalno povećava”.

Predstavnica Turističke zajednice Kvarnera Vlasta Mastrović kazala je kako se zahvaljujući sjajnom spoju domaćih i stranih agencija, u riječkom Kazalištu, u gledalištu, sve više i sve češće čuju strani jezici.

Direktor Turističke zajendice grada Rijeke Petar Škarpa izrazio je zadovoljstvo što je riječko Kazalište otvorilo svoja vrata i napravilo važan i veliki iskorak prepoznavši potencijal kulturnog turizma u razvoju cjelokupnog turizma grada Rijeke.

Riječka primadona, nacionalna operna prvakinja Kristina Kolar koja će pjevati naslovne uloge u „Aidi” i „Tosci”, a već krajem ovog mjeseca ulogu Norme, neke od najzahtjevnijih uloga njenog faha, a česta je gošća mnogih europskih i svjetskih opernih kuća, istaknula je: „ Predstavljanje našeg kazališta Europi jako je važno, bilo u vidu koprodukcija, gostovanja ili razmjene umjetnika. Pjevala sam u dvije produkcije ‘Nabucca’ u Pragu i mogu reći da naša, riječka Opera nimalo ne zaostaje. Pjevala sam i drugim europskim kazalištima, pa u Japanu i Kini, i nakon svega mogu zaključiti da smo u Rijeci dosegli zaista respektabilnu razinu i vjerujem kako ćemo u tom smjeru ići i dalje.”


Riječka Opera ide dalje. Već u subotu, 13. travnja u 18 sati ponovno je na programu Gounodova opera „Romeo i Julija“.

Za sve zaljubljene imamo i posebnu ponudu kojom slavimo ljubav u kazalištu: za svaku kupljenu ulaznicu drugu darujemo. Zato, bolju polovicu pod ruku, jer opera je novi afrodizijak!

Foto & Video galerija