Balet HNK-a Ivana pl. Zajca, Valentin Egel i Musikkollegium Winterthur orkestar

“Romeo i Julija” u Švicarskoj: “Živo, pulsirajuće i dinamično”

30. siječnja 2024.

“Vidjela sam tri klasične baletne verzije “Romea i Julije” a ovo mi je prva moderna i uživala sam. Posebno me je dojmilo korištenje cijele kazališne dvorane. Cijeli prostor je iskorišten za igru, hodnici, čak i foyer, pa projekcije na sceni – imala sam osjećaj da sam unutar same predstave; sve je bilo tako živo, pulsirajuće i dinamično”, dojmovi su jedne gledateljice našeg baleta “Romeo i Julija” u Kazalištu u Winterthuru, švicarskom gradu u kojemu je ansambl gostovao od 25. do 27. siječnja i, kao i u brojnim drugim europskim gradovima, oduševio publiku.

Prenosimo i još par dojmova:

“Predstava je iznimna. Odličan orkestar, divni, emotivni plesači i protočnost priče toliko se me obuzeli da sam zaboravila na sve izvan tog trenutka. Sada kada razmišljam o tome, vizualnom u kostimima i scenografiji te izvedbenom u pokretu i glazbi, bila je to neočekivana raskoš detalja u kojoj sam uživala. Drago mi je da sam došla, zaista je vrijedilo doći”;

“Bilo je odlično. Najviše me je zaintrigiralo i svidjelo mi se ispreplitanje kontrastnih elemenata poput pokreta koji je i moderan i klasičan na način da ja kao laik vidim taj zanimljivi spoj. Jednako organski i uvjerljivo odrađen je i spoj umijeća plesa i svakodnevnog života u scenama borbe, a pogotovo u izmjenama između precizno izvedene koreografije i normalnog hodanja plesača po sceni, čak i trčanja po gledalištu, korištenja zvukova odnosno vikanja u iskoreografiranim borbama i korištenja govora tj glumaca u nekoliko scena. To me je baš pozitivno iznenadilo.”

Neka “Romeo i Julija” iznenade i vas već 3. veljače na pozornici “Zajca”.

 
Foto & Video galerija

Foto: Fanni Tutek-Hajnal