RUDAN/SOKOLOVIĆ/BALJAK – NJIHOVA „KURVA” GOSTUJE NA KOTAR FESTU

7. srpnja 2017.

Prvakinja Hrvatske drame Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, glumica Olivera Baljak u subotu 8. srpnja 2017. gostuje s monodramom „Kurva” na Kotar FEST-u u Delnicama. Ako ste u subotu željni gorskoga zraka, ugodnijih temperatura i smijeha, dođite na predstavu redatelja  i autora dramatizacije Zijaha Sokolovića, jednog od najpopularnijih glumaca regije. Olivera Baljak u ovoj uspješnici tumači lik 60-godišnje žene koja se osvrće na svoj dotadašnji život, iskreno i bez straha govori o odnosu s roditeljima, suprugom i djecom, komentira pojave u društvu na osobnoj razini, iskazuje bojazni, frustracije te nezadovoljstvo vlastitim životom kao i potrebu promjene takvog stanja.

Predstava je nastala prema knjizi – zbirki kolumni pisanih za tjednik „Nacional“, „Kad je žena kurva/Kad je muškarac peder”, u kojima se Vedrana Rudan bavi temama kao što su nasilje nad ženama, mačizam i primitivizam, odgoj djece, nametnuti obrasci ponašanja u konzervativno-tradicionalnom, katoličkom društvu, siromaštvo i politička korupcija, kult mladosti i ljepote nametnuti kroz medije… Psovačica bez dlake na jeziku, kakvom se Rudan percipira u javnosti, ovdje je vrlo transparentno iskazala i vlastite slabe točke i progovorila o strahu od starenja, bolesti i smrti ili se pak razotkrila kao brižna majka koja diže kredit za svoju kćer, dakle otkrila kako su grubost i vulgarnost (i) rezultat ranjivosti na koju ni ona nije imuna. Iskreno i šokantno, tužno i smiješno, realno i bizarno, sve se to miješa u  rukopisu Vedrane Rudan u kojemu njeno pero namjerno i dalje zabada u neuralgične točke društva.

Predstava je premijerno odigrana 13. veljače 2014.

Asistentica redatelja bila je Nataša Antulov, oblikovatelj svjetla je Predrag Potočnjak, autor songa je Sandi Bratonja, suradnica za pokret i ples je Martina Hrlić Rogić, suradnica za video je Tamara Dugandžija, suradnica za kostim je Manuela Paladin Šabanović, montažerka je Ana Jurčić.

Kotar FEST od 2012. godine doprinosi razvoju kulturne ponude i sadržaja regije Gorskog kotra, surađuju s lokalnim i nacionalnim organizacajam, udrugama i institucijama, a publika Festivala može uživati u predstavama, pojekcijama, radionicama i performansima, festivalskim partijima i koncertima. Do sada je festival održan u Delnicama, Fužinama, Lokvama, Liču i Brodu na Kupi.