S VRHA KAZALIŠNE EUROPE USUSRET EPK 2020: GLASOVITI “NEEDCOMPANY” U “ZAJCU” 24. OŽUJKA!

11. ožujka 2019.

Dok je dana i sati na brojaču koji odbrojava do 2020., kada će Rijeka službeno postati Europska prijestolnica kulture, sve manje, gostovanje koje 24. ožujka stiže u HNK Ivana pl. Zajca donosi vruće zagrijavanje za veliku nadolazeću godinu.

Svjetska kazališna atrakcija “Needcompany” internacionalna je briselska umjetnička skupina koja u Rijeku stiže sa samog vrha kazališne Europe i donosi predstavu “The blind poet” / “Slijepi pjesnik”, autora i redatelja Jana Lauwersa čije ime snažno odzvanja suvremenim kazalištem. Izvrsnost ovog autora potvrđuju brojna priznanja poput Zlatnog lava za životno djelo Venecijanskog bijenala.

Opus skupine “Needcompany” obuhvaća razna područja umjetničkog djelovanja, među kojima su kazalište, ples, izvedbene umjetnosti, vizualne umjetnosti, književnost i drugo. Njihovo je iznimno stvaralaštvo svjetski priznato, a njihovi su uradci prikazivani na najpoznatijim svjetskim lokacijama, muzejima i kazalištima, među kojima se sada našao i riječki HNK.

Ako o ovom gostovanju ne govore dovoljno prepoznati i nagrađivani ansambl i autor, onda je tu svakako tematika predstave koja donosi prikaz multikulturalne Europe te analizu povijesti uopće. Lauwers ovu temu obrađuje na vrlo zanimljiv i inovativan način – izrađujući sedam osobnih iskaznica izvođača na sceni kroz povijest njihovih obiteljskih stabala u kojima pronalazi dodirne točke i sličnosti.

Prilika za uživanje u gostujućoj predstavi ovog kalibra ne događa se često, a kada se dogodi, ne propušta se!

Predprogram EPK

 

Foto & Video galerija