ŠEHEREZADA & CARMEN: BALETNA VEČER U VRTLOGU EMOCIJA I UZAVRELIH STRASTI

7. svibnja 2015.

„Šeherezada“ & „Carmen“, baletna večer u vrtlogu emocija i uzavrelih strasti, vraća se na scenu HNK Ivana pl. Zajca u srijedu i četvrtak, 29. i 30. travnja 2015. s početkom u 19.30 sati.
„Šeherezada“ i „Carmen“ dva su proslavljena djela baletne literature čija su nova viđenja ponudili koreografi Leo Mujić i Ronald Savković, povezavši dvije predstave različite estetike scenografijom Dalibora Laginje i kostimografijom Aleksandra Nošpala.

Simfonijska suita „Šeherezada“ Nikolaja Rimskog-Korsakova zasigurno je njegovo najpoznatije djelo, inspirirano legendom o perzijskoj kraljici i pripovjedačici priča iz zbirke „Tisuću i jedna noć“. Iako je predstava Lea Mujića bazirana na odnosima između likova kod kojih dominira jedna osobina kao što su ironija, strast, ljubav, agresivnost ili mudrost, u predstavi su u prvom planu glazba i pokret. Ulogu Šeherezade pleše Marta Kanazir, kralja Šahrijara pleše Balazs Baranyai, a ulogu kraljeva brata Šahzemana pleše Svebor Zgurić. U ulozi Šeherezadine sestre Dunjezade je Paula Rus, a vezira Džafera / Anđela Balint Raucher. Mladu princezu pleše Laura Orlić, a partner joj je Owen Lane. Ulogu sultana Indije tumači Daniele Romeo, princa Huseina tumači Cristina Lukanec, a princa Alija Sabina Voinea Vukman. Uu lozi princa Ahmeda je Anca Zgurić dok princezu Nouronnihar pleše Joseph Cane.

Ronald Savković svojom je „Carmen“, prvi put u svojoj karijeri, stvorio provokativnu i gotovo filmski brzu koreodramu, u kojoj dominiraju ljubav, ljubomora i smrt. Naslovna uloga pripala je Tamari Szilagyi, uz koju nastupaju Owen Lane u ulozi Don Josea i Daniele Romeo kao Escamillo. U ulozi Madame je Cristina Lukanec, a Makroa pleše Andrei Köteles. Uz članove riječkog baleta u ansambl scenama, u predstavi sudjeluju i Jurica Marčec kao Mérimée te hula hop performer Marko Kalc i plesač Roman Vrančić.

Dvije snažne žene, dvije vječne heroine u dvostrukoj predstavi Baleta HNK Ivana pl. Zajca Rijeka osvojile su riječku publiku.
„ Priče su to o dvije jake žene koje izazivaju divljenje, a spojiti dvije takve predstave u jednoj večeri zaista je izvrstan pogodak. (…) Sat i trideset minuta je zaista brzo prošlo. Da su Mujić i Savković uspjeli u svojim pričama dokazali su gledatelji burnim i dugim pljeskom. Rijeka je tako postala bogatija za još jedna plesnu priču koja ne može dosaditi, makar ju pogledali i više puta.” (Nina Malnar Travaš, Balet.com.hr).
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=Dvw8N6aNsY
print Print