„SEVILJAC“ GIORGIA SURIANA, UZ GOSTA MARTINA SUŠNIKA, ISPRAĆEN DUGIM PLJESKOM FESTIVALSKE PUBLIKE

10. srpnja 2017.

„Seviljski brijač“, komorna verzija Rossinijeve komične opere prema konceptu i u režiji Giorgia Suriana, zabavila je i oduševljene posjetitelje 14. Riječkih ljetnih noći, čime je još jednom opravdala svoj epitet „opernog hita“.

U novom, ugodnom ambijentu unutarnjeg dvorišta riječke Srednje talijanske škole Rijeka (Scuola media superiore italiana Fiume), izvrsne akustičnosti, otvorenog prema nebu, uz maestra Igora Vlajnića na klaviru, solisti su izveli festivalsku šarmantnu i razigranu predstavu odnosno duhovitu, veselu i zabavnu verziji jedne od najpopularnijih opera za cijelu obitelj.
Sudeći po aplauzima tijekom cijele izvedbe i čestog smijeha publike, Giorgio Surian posve je uspio u svojoj nakani: adaptacijom zadržati sve ono po čemu je ova opera prepoznatljiva i zbog čega je postala najslavnijom komičnom operom svih vremena i stvoriti njenu inačicu u novome ruhu, s naglaskom na komediji i zapletima te zadatkom da operu približi novoj, mladoj publici.
Uz solističku ekipu koja je još na premijernoj izvedbi u HKD-u na Sušaku razgalila zadovoljnu publiku, Roberta Kolara, Vanju Zelčić, Daria Bercicha, Slavka Sekulića i Emiliu Rukavina, riječkoj publici se prvi put, iznimno uspješno, u ulozi Grofa Almavive predstavio Martin Sušnik, mladi slovenski tenor koji je svojim pjevačkim, ali i glumačkim umijećem i dodatno razigrao predstavu.

U izvedbi su sudjelovali i Saša Matovina, Nenad Vidaković i Savo Orobabić.
Podsjetimo, nacionalni prvak Opere HNK Ivana pl. Zajca Giorgio Surian osmislio je i scenografsko rješenje predstave dok svjetlo potpisuje Boris Blidar.

Foto & Video galerija