SEZONA 2016/2017 – KAZALIŠTE NA NOVIM DASKAMA; O PRVIM PREMIJERAMA I PRETPLATI POKLONJENOJ HDZ-OVCU

8. rujna 2016.

U četvrtak 8. rujna održana je konferencija za novinare povodom skorašnjeg otvorenja nove sezone Kazališta na kojoj su govorili v.d. intendanta Marin Blažević, v.d. ravnateljice Hrvatske drame Jelena Kovačić, v.d. ravnatelja Talijanske drame Giuseppe Nicodemo, v.d. ravnatelja Baleta Balázs Baranyai, te kao i uvijek na prvoj konferenciji u sezoni, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

“Pun mi je kufer” riječi su v.d. intendanta Marina Blaževića koji se performansom, kao reakcijom na izjavu kako je riječko kazalište u funkciji SDP-ove politike, osvrnuo na degradiranje rada Kazališta od pojedinih političara koji u Kazalištu nikada nisu viđeni, u ovom slučaju Olega Butkovića. Ovom prigodom Olegu Butkoviću dajem svoj osobni poklon – popularnu kazališnu pretplatu koju sam mu kupio na blagajni Kazališta i tamo je može podignuti od danas.” A kako Mozart, Bach, Verdi, Händel, Mahler, Shakespeare funkcioniraju za SDP, ostaje neshvaćeno. Podsjetio je zatim na protekle dvije sezone kritičkog a ne političkog Kazališta u kojem je realizirano 12 premijera Hrvatske drame, 9 premijera Opere, 6 premijera Baleta i 60 koncerata uz 177.533 posjetitelja.

Sudeći po prva četiri dana, publika više nego u proteklim sezonama želi imati sigurno mjesto u Kazalištu – jer je tijekom prva četiri dana upisa pretplate zabilježen veći interes nego prošle dvije sezone.

Sezona počinje 9. rujna konstituirajućom sjednicom Kazališnog sabora u 19 sati kojoj je tema Vizija razvoja riječkog HNK 2016 – 2020, ali ne zbog četverogodišnjeg mandata kazališne uprave već zbog priprema za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

Dok je v.d. ravnatelja Opere u postupku izbora, program operne sezone 16/17 predstavio je Marin Blažević. Uz premijere Massenetovog Werthera, u režiji veterana Metropolitana Fabrizia Melana, remek-djela Otello, vjerojatno najzahtjevnijeg Verdijeva djela, te Eru s onoga svijeta u režiji Laryja Zappie, ove će sezone riječka Opera izaći iz Rijeke. Faust i opera gala otvorit će ciklus Arioso u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, otvorit će 29. Muzički biennale Zagreb 2017. godine praizvedbom opere koju sklada poljska skladateljica Martyna Kosecka, a u Cankarjevom će domu u Ljubljani gostovati Julije Cezar u Egiptu. Publika će moći uživati i u čak 21 koncertu na velikoj sceni te u 10 komornih koncerata.

V.d. ravnateljica Hrvatske drame Jelena Kovačić najavu programa drame započela je govoreći o dvjema premijerama u rujnu, o jednoj u Kazalištu (16. rujna), a o drugoj u Berlinu (28. rujna). Prva premijera na novoj pozornici HNK Ivana pl. Zajca bit će Bulgakovljevi Majstor i Margarita u režiji Selme Spahić te adaptaciji i dramaturgiji Dine Pešuta i to već sljedeći tjedan na obnovljenoj sceni. Druga je berlinska premijera predstave redatelja Olivera Frljića Naše nasilje i vaše nasilje koja će 28. rujna biti premijerno izvedena u berlinskom kazalištu HAU, a koja u studenom dolazi u Rijeku (22. studenog 2016). Kovačić je zaključila kako će većinu predstava s riječkom Hrvatskom dramom raditi redatelji koji prvi put rade u Hrvatskoj ili barem u Rijeci – Ana Tomović (Jesenja sonata), Igor Vuk Torbica (Kritika škole za žene), Matjaž Pograjc (Put oko svijeta u 80 dana), te već spomenuta Selma Spahić.

Program Talijanske drame / Dramma Italiano, koja s brojnijim premijerama i reprizama no ikad slavi 70 godina postojanja stalnog, profesionalnog talijanskog kazališta izvan Italije, predstavio je v.d. ravnatelja Giuseppe Nicodemo. Najavio je 6 premijera, 5 repriza, 5 pretplata i sve to uz samo 8 glumaca. “Posebno smo sretni jer je hrvatska publika tražila reprize talijanske predstave. Radi se o krimi-komediji Omicidi in pausa pranzo / Umorstva u pauzi za ručak. ” Talijanska drama sezonu počinje Pričama s obale i mora / Racconti di costa e di mare Franca Peroa, ali će 26. studenog na datum obljetnice osnutka (26. studenog 1946. s izvedbom Goldonijeve komedije Il Burbero benefico) igrati upravo Goldonijevu La Locandiera / Gostioničarku Mirandolinu.

V.d. Ravnatelja Baleta Balázs Baranyai najavio je promjene u ansamblu značajne za razvoj plesača. Moderni i apstraktni baleti u jednoj večeri – Šah mat & Dogma otvorit će baletnu sezonu riječkog Kazališta. “U protekloj je sezoni bilo mnogo ozljeda, ali sada, uz nove plesače bit će moguće izvesti Mujićev San ivanjske noći, a Orašar gala Petra Iljiča Čajkovskog uz orkestar Opere, dirigenta Tibora Bogányija i dvoje prvaka Mađarskog nacionalnog baleta bit će fantastičan!” Pripremaju i neoklasično Labuđe jezero u koreografiji Lóránda Zachára i pod dirigentskim vodstom Igora Vlajnića.

Gradonačelnik Vojko Obersnel govorio je o uspješno i zanimljivo složenoj sezoni u kojoj će zasigurno svatko naći ono što voli na doslovno novim kazališnim daskama. Osvrnuo se na obnovu Kazališta objasnivši kako su zaključili da ne smiju dozvoliti zatvaranjezgrade Kazališta zbog obnove što se dogodilo 70-ih godina i trajalo više od 11 godina, već da je potrebno i moguće obnavljati ga po fazama, te stoga zamolio i zaposlenike i publiku za razumijevanje kako bismo do 2020. imali obnovljeno Kazalište bez ometanja redovnog rada i programa. Iskreno se zahvalio gospodinu Blaževiću i njegovim suradnicima na angažmanu u osmišljavanju programa, te dovođenju respektabilnih gostiju koji sezonu čine izuzetnom.