SIMFONIJSKI KONCERT 22.3. UZ VELIKA IMENA: WAGNER, GRIEG, BRAHMS, ORKESTAR RIJEČKE OPERE, PHILIPP VON STEINAECKER I FEDERICO COLLI

18. ožujka 2019.

Simfonijski koncert „Wagner, Grieg, Brahms”, jedan od vrhunaca koncertne sezone riječkog Kazališta, zakazan je za petak 22. ožujka 2019. u 19,30 sati u HNK Ivana pl. Zajca. Orkestrom Opere ravnat će Philipp von Steinaecker, suradnik legendarnih dirigenata Claudija Abbada i Johna Eliota Gardinera, dok će solist na klaviru biti mladi talijanski pijanist svjetske slave Federico Colli za kojeg kažu da je genijalac koji svojom interpretacijom podiže valove!

Na programu koncerta su trijumfalna Uvertira velike glazbene drame i jedinog komičnog djela Richarda Wagnera „Majstori pjevači”, zatim Koncert za klavir i orkestar Edvarda Griega, djelo neobuzdane magije s prizvukom norveških tradicionalnih plesova, te Druga simfonija Johannesa Brahmsa, najoptimističnije orkestralno djelo njegova opusa, prepuna radosnih melodija. Proljeće i pozitiva u vrhunskom zvuku orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca!

Glazbeni interesi dirigenta Philippa von Steinaeckera široki su i višestrani. Publika ga se s oduševljenjem sjeća s prošlosezonskog prigodnog koncerta Mozart Requiem zbog čega je ponovno i pozvan dirigirati riječkim orkestrom Opere.

Federico Colli (1988, Italija), trenutno jedan od najzanimljivijih umjetnika svoje generacije. pobjednik je prestižnog pijanističkog natjecanja u Leedsu. Nastupio je u svjetski poznatim kazalištima i koncertnim dvoranama od Londona, Beča, Berlina, Pariza, New Yorka do Hong Konga, surađivao je sa slavnim orkestrima i dirigentima, a prate ga hvalospjevi kritike. Poznat je po izuzetno maštovitim i filozofskim pristupima svojim glazbenim interpretacijama. Prozvali su ga „jednim od najinovativnijih mislilaca svoje generacije” (Gramophone), a njegovo sviranje opisuju kao „dosljedno posebno, nikada mehaničko, fenomenalno jasno” (The Herald), „nezaboravna profinjenost Federica Collija s bistrinom zvuka i kaligrafskim fraziranjem”, „smireno, elegantno”, „Federico Colli pobrine se zavesti vas prije nego što potpuno obori s nogu” (The Times), „njegovo je sviranje utjelovljenje svježine, note koje on svira zvuče apsurdno lako” (Grammophone), „vrlo dramatično, lansirao je koncert u visine uzbudljivo veličanstveno, što nije popuštalo čak ni u sporim stavcima gdje je njegovo sviranje bilo upečatljivo u svoj svojoj lirskoj ljepoti” (The Guardian).