SIMFONIJSKI KONCERT „ESPEN, STRAUSS, MENDELSSOHN“ U „ZAJCU“: PRAIZVEDBA DJELA PISANOG ZA RIJEČKI ORKESTAR!

30. siječnja 2019.

Koncertna sezona Opere HNK Ivana pl. Zajca, uz dvojicu glasovitih gostiju, dirigenta TaeJunga Leeja i solista na rogu Boštajna Lipovšeka, nastavlja se u četvrtak, 31. siječnja 2019. simfonijskim koncertom „Espen, Strauss, Mendelssohn“ s početkom u 19.30 sati.Osim izvedbe Straussovog Prvog koncerta za rog, sa sjajnim Boštjanom Lipovšekom, i popularne Mendelssohnove Pete simfonije poznate i kao „Reformacijska“, ovaj koncert obilježit će i jedna praizvedba – mladi talijanski skladatelj Daniel Espen napisao je posebno za riječki orkestar djelo „The Eternal Return”. Ovom narudžbom novoga djela Opera riječkog „Zajca“ nastavlja s obogaćivanjem glazbene baštine ujedno potičući mlade autore.

„The Eternal Return” simfonijsko je djelo sastavljeno od pet balada povezanih međusobno kako filozofskom tako i finom glazbenom niti. Filozofski diskurs se odnosi na vlastita razmišljanja o cikličnosti života, situacijama vječnog povratka koja se stalno nameću. Glazbeni jezik istražuje posebno dva intervala: onog kvinte i njenog neodređenog karaktera te sekunde s njezinom nestalnom prirodom i moćnim trenjem. Glazbene fraze teže lirskoj napetosti od epskih do misaonih trenutaka. Orkestralni slog je bogat naglim promjenama boja, preklapajućih kontrapunkta i čisto solističkih intervencija orkestralnih solista.
Daniel Esten diplomirao je kompoziciju na Konzervatoriju „Arrigo Boito” u Parmi kao najbolji u klasi, a studirao je i violinu i slikanje. Na Sveučilištu za umjetnost i dizajn u Birminghamu magistrirao je scenografiju i kazališnu režiju kao najbolji u svojoj klasi. Tijekom 2013. i 2014. osvojio je nekoliko internacionalnih nagrada za skladanje: prvu nagradu u Bresciji; njegov kvartet „Danza Visionaria” izabran je u top deset kvarteta na međunarodnom natjecanju Seattle composer Alliance u SAD-u; dobitnik je treće nagrade na međunarodnom skladateljskom natjecanju „Ilaria Rambaldi” u Italiji; druge nagrade na međunarodnom natjecanju Busan Maru International Music Festivalu u Južnoj Koreji. Od 2006. Espen je vrlo aktivan i kao koncertni pijanist u Italiji i inozemstvu. Godine 2017. njegova simfonijska skica „Dance on the spring of life” osvojila je prvu nagradu na natjecanju povodom 150. obljetnice rođenja Artura Toscaninija te je izvedena u Modeni i Parmi.

Ovom prigodom u Rijeku ponovno stiže maestro TaeJung Lee, jednako uspješan kao simfonijski i kao operni dirigent koji je vrlo brzo stekao reputaciju inspirativnog i predanog mladog dirigenta. Dugi popis njegovih suradnji s mnogim važnim orkestrima, festivalima, opernim kućama i opernim pjevačima zaista je impresivan. Slavni dirigent Zubin Mehta za njega je kazao: „TaeJung Lee talentiran je i izvrstan dirigent neizmjernih vještina i izvanredne muzikalnosti!”. Asistirao je i mnogim drugim svjetski priznatim dirigentima kao što su Sir Simon Rattle, Bertrand de Billy, Niels Muus, polazio je masterclass kod Bernarda Haitinka, Kurta Masura, Myung-Whuna, Jorme Panule i drugih. Njegov repertoar proteže se u širokom spektru od Mozarta do Mahlera, pa sve do djela suvremene glazbe.

Slovenski glazbenik Boštjan Lipovšek, koji će solistički nastupiti u izvedbi Straussovog Prvog koncerta za rog i orkestar, dobitnik je međunarodnih nagrada te stalni gost i suradnik poznatih europskih orkestara. Jednu od svojih prvih nagrada, studentsku Prešernovu nagradu dobio je 1996. godine upravo za izvedbu Prvog koncerta za rog i orkestar R.Straussa

Ne propustite jedinstveni glazbeni doživljaj i svakako budite u riječkom „Zajcu“ u četvrtak u 19.30 sati!