DYAD 1929

Sjajan baletni diptih zagrebačkoga HNK-a gostuje u „Zajcu“!

30. travnja 2024.

Projekt K-HNK – Konzorcij hrvatskih nacionalnih kazališta ponovno donosi hit na pozornicu „Zajca“. Ovaj je put riječ o baletnome diptihu dvojice umjetnika, Wayna McGregora i Massimiliana Volpinija „DYAD 1929 & Light Through the Fingers“ HNK-a u Zagrebu. Balet je na našem programu u utorak 7. svibnja s početkom u 19.30 sati.

Autor predstave „Dyad 1929“ na glazbu Stevea Reicha, Wayne McGregor jedan je od najuzbudljivijih koreografa današnjice, smatran jednim od najvećih i najvažnijih koreografa 21. stoljeća. Rezidencijalni je koreograf Kraljevskog baleta i direktor za ples Venecijanskog bijenala, a njegove su predstave redovito na repertoaru najvažnijih baletnih kompanija u svijetu, radi koreografije za dramske predstave u glasovitim kazalištima poput Old Vica, National Theatrea i Royal Courta, za opere u, primjerice, La Scali i Royal Operi, ali i za filmove (Harry Potter i Plameni pehar, Legenda o Tarzanu…) te za spotove Chemical Brothersa, Radioheada i drugih.

Predstava „Dyad 1929“ posvećena je slavnoj baletnoj trupi Ballet Russes koja već desetljećima inspirira umjetnike diljem svijeta. »Pokret je poruka« kaže McGregor. Ali svaki pokret je i malo čudo. Koreografija plijeni nevjerojatnom zaigranošću, svaki pokret razvidno implicira neobičan broj mogućih nastavaka, ali je teško predvidjeti, ili tjelesno predosjetiti koji će u tom, naizgled nasumičnom odabiru biti sljedeći, odnosno kao da je onaj koji slijedi i najmanje očekivan…“, napisala je predstavi Maja Đurinović za portal „Balet.hr“.

Talijanski koreograf i ravnatelj zagrebačkoga Baleta Massimiliano Volpini u svome je autorskom djelu pod naslovom „Light Through the Fingers“ na glazbu makedonskoga skladatelja Marjana Nečaka, prezentira baletno putovanje u žensku psihu, a inspiraciju je pronašao u pjesmi indijskog pjesnika Tagorea: Ako ne budeš govorila, ispunit ću srce tvojom šutnjom i podnijet ću to. „Massimiliano Volpini (…) koreografirao je sjajan balet »Light Through the Fingers«. Možda sjajan onima koji u današnjem kazalištu traže i nešto drugo osim otuđenosti i grubosti svakodnevice. Na primjer ljubav do koje nije lako doći bez introspekcije onoga koji traži. Ovdje je to Žena koja putuje svojom psihom da bi se oslobodila nakupljenih demona. Prati je voljeni Muškarac, pomaže, no ona sama mora osvojiti željeni cilj. Na tom putu inspiracija je pjesma Rabindranatha Tagorea »Strpljenje«, kratka i snovita puna nade, a emotivno ju podupire glazba makedonskog autora Marjana Nečaka koji bez zazora kaže da baš danas želi pobuditi osjećaje “, istakla je Jagoda Martinčević za „Jutarnji list“.

Požurite po svoje ulaznice kako ne bi propustili ovu jedinstvenu priliku doživjeti „DYAD 1929 & Light Through the Fingers“ na riječkoj sceni!

Foto & Video galerija
Foto & Video galerija

Foto: HNK u Zagrebu