SJAJAN POČETAK NOVE SEZONE

10. rujna 2015.

Nova sezona 15/16 HNK Ivana pl. Zajca pod sloganom Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli predstavljena je danas na konferenciji za novinare u foyeru Kazališta.

Već ovog mjeseca očekuju nas tri dramske premijere: premijera prvog čakavskog mjuzikla Sušak, Sušak Puhovca i Dešića u režiji Edvina Liverića, Hrvatske rapsodije Horvata i Markovića Matthisa nastale po motivima istoimenog djela Miroslava Krleže u režiji Sebastijana Horvata, te autorski projekt Olivera Frljića Kompleks Ristić nastao u suradnji s festivalom BITEF, Slovenskim mladinskim gledališčem i festivalom MOT, a koji će u rujnu biti premijerno izveden na BITEF-u.

Ravnatelj Opere i zamjenik intendanta Marin Blažević istaknuo je kako je samo u prvih deset dana prodano gotovo duplo više pretplata nego tijekom istog razdoblja prošle godine, dok je u organiziranoj prodaji plasirano već 3490 ulaznica.

Putem snimljenog videa, novinarima se iz Los Angelesa obratila glumica Mira Furlan, posebna gošća sezone, koja će se prvi put, nakon 25 godina, pojaviti na sceni nekog HNK, u Albeejevom hitu Tko se boji Virgnie Woolf? redateljice Nade Kokotović. Naglasila je kako je jako zadovoljna što dolazi upravo u Rijeku, grad za koji kaže da joj je jako blizak, liberalan i progresivan.

Drugi gost sezone je koreograf Leo Mujić koji smatra da riječko kazalište ide u dobrom umjetničkom smjeru što potvrđuje i najavljeni program sezone. Također je predstavio svoja dva baletna projekta koji će biti izvedeni na riječkoj sceni, a to su premijerni San ivanjske noći u kojem poštujući inspirativni univerzum Shakespeareova remek djela, kroz pokret istražuje različite razine i dimenzije sna, stanje svijesti u kojem se nalazimo dok sanjamo – tko i kakvi sve možemo biti, u kakve sve situacije se možemo dovesti, i kakve sve odnose možemo ostvariti s drugim ljudima. Drugi naslov je Ana Karenjina odnosno gostovanje Baleta HNK iz Zagreba.

Novi v.d. ravnatelja Baleta Bálazs Baranyai u novoj sezoni predstavit će balet Sex u kojem istražuje i prikazuje razine i aspekte seksualnosti, a premijerno će se odigrati u listopadu.

Ravnateljica Talijanske drama Leonora Surian naglasila je kako će Talijanska drama u ovoj sezoni postaviti šest premijernih naslova posebno naglasivši mjuzikl Blu di pinto di blu inspiriran najpoznatijim talijanskim festivalom zabavne glazbe u San Remu.

Iz opernog programa posebno se ističu povratak redatelja Laryja Zappije na riječku scenu s operom Rigoletto i riječki debi zvijezde u usponu Diane Haller u baroknom opernom remek-djelu Julije Cezar u Egiptu. Marin Blažević posebno je istaknuo da se pokreće  projekt snimanja izvedbi opera i koncerata u riječkome HNK za međunarodne diskografske kuće.

Ova sezona posebna je i po obilježavanju 130. obljetnice otvorenja kazališne zgrade, a središnja proslava bit će 3. listopada 2015.  gala koncertom odlomaka iz opera koje nikada ranije nisu izvođene na sceni riječkog HNK te izvedbom Posvećenje proljeća Igora Stravinskog. Gala koncertom dirigirat će glavni gost dirigent Opere HNK Ivana pl. Zajca, maestro Ville Matvejeff.

Poseban gost gala koncerta jedan je od najvećih opernih pjevača današnjice, bas Carlo Colombara, zvijezda milanskog Teatro alla Scala, njujorškog Metropolitana, Bečke državne opere i londonske Kraljevske opere Covent Garden.

Konferenciji je prisustvovao i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel koji je zadovoljan i impresioniran programom u kojem svatko može pronaći nešto za sebe bez obzira vole li suvremeno ili tradicionalno kazalište.

Gordana Žulj u ime generalnog pokrovitelja sezone Zagrebačke banke pozdravila je novi program te izrazila zadovoljstvo što je upravo Zagrebačka banka dugi niz godina uz Kazalište koje svojim programom obogaćuje kulturni i  društveni život Rijeke.