SJEDITE U NOVOM PARTERU NA “WERTHERU”!

26. rujna 2016.

Posjetitelji koji kupe ulaznice za parter na premijeri  Massenetove opere Werther u ponedjeljak, 3. listopada 2016. prvi će sjediti na novim, tamnocrvenim sjedalima, i prvi prošetati crvenim tepihom.

Svi već žele u parter! Lože su, barem dok ne dobiju novo ruho, neusporedivo manje tražena mjesta. Mnogi koji su se godinama žalili na istrošenost i neudobnost sjedala, sada mogu mirno uživati u predstavi i novoj – udobnosti. No, to je samo završetak prve faze, obnova kazališne zgrade se nastavlja.
Podsjetimo, prvi poziv na obnovu riječkog Kazališta bio je krajem prosinca 2015. godine, a već  krajem rujna 2016. stolice i tepih partera originalne su boje, kakve su bile prije posljednje obnove.

Djelo uglednih arhitekata Fellnera i Helmera, zgrada današnjeg HNK Ivana pl. Zajca svečano je otvorena 3. listopada 1885. godine uz velike opere Aidu i La Giocondu. Impozatno kazališno zdanje odmjerene elegancije pročelja, a raskošne barokne dekoracije unutrašnjosti, svoju je prvu obnovu etapno imalo od 1933. do 1943. dok je druga trajala gotovo dvanaest godina, od 1970. do studenog 1981. godine!

Dugo željeni crveni pliš, poznata kazališna boja, ovoga puta financirana je od donatora, bilo tvrtki – sponzora, bilo pojedinaca, zaljubljenika u kazalište, a svaka stolica nosi pločicu s imenom svoga obnovitelja. Sljedeći je korak obnova loža na mezzaninu.

Do tada, još jednom zahvaljujemo svima njima!

Sjedite u novom parteru na Wertheru!