SLAVNI JIŘÍ BUBENÍČEK O “ROMEU I JULIJI”: HTJELI SMO PRIČU ISPRIČATI MEĐU LJUDIMA

26. travnja 2022.

Riječki Balet donosi jedan od najpopularnijih baleta 20. stoljeća „Romea i Juliju” Sergeja Prokofjeva premijerno 27. travnja 2022. uz Orkestar i glumce!

Svjetski poznata plesačka zvijezda Jiří Bubeníček koreografira balet koji nastaje u suradnji s Riječkim simfonijskim orkestrom, Hrvatskom i Talijanskom dramom, a prema konceptu i u dramaturgiji što ih je osmislio sa svojom suprugom Nadinom Cojocaru koja potpisuje i kostimografiju. Iza njih je dugi period istraživanja, puno ideja i misli i mnogo uložene energije u umjetničke kreacije što će publiku iz svakog kuta gledališta, uz „izbrušenu” plesačku, glazbenu, i glumačku interpretaciju, cjelovito povesti u svijet mržnje zavađenih obitelji i ljubavi najzaljubljenijeg para u povijesti.

Od kratkih scena do apstraktnih djela, a potom i do cjelovečernjih baleta s pričom, Jiří Bubeníček broji više od impresivnih 60 koreografija. A prethodno je uživao golemo priznanje tijekom 25-godišnje karijere jednog od najboljih baletana na svijetu. Muzikalnost, atleticizam, tehnika bez premca, instinktivni osjećaj za karaktere ono je što ga je činilo posebnim, zbog čega su najveće koreografske legende radile koreografije samo za njega. A sada, čovjek s takvim iskustvom radi s riječkim Baletom, uz kreativnu podršku Nadine Cojocaru.

 

Između koreografiranja baleta u maratonu emocija, uspjeli smo uhvatiti trenutak za kratak razgovor:

Priču donosite ne samo pred publiku, već i šekspirovski – među publiku.

Pričom o Romeu i Juliji željeli smo prići što bliže publici, fizički također. Upravo zato kreirali smo most u gledalištu gdje će se odvijati neke scene. Zbog toga imamo i dvoje glumaca jer kada i slušate priču o nečemu, bliža vam je i jasnija. Plesači svoje karaktere iz riječi i glazbe portretiraju plesom. Htjeli smo sve to pružiti publici kako bi dojam bio snažniji. Nema uobičajenog reda: publika u gledalištu, orkestar u rupi a plesači na pozornici. Htjeli smo priču ispričati među ljudima.

 

Kakvo je vaše razmišljanje o temi koja nikada nije prestala biti aktualna?

Priča je toliko poznata, tema je toliko aktualna. Kada čitate Shakespearea, shvaćate da se ljudi nisu promijenili. Više-manje je jednako: problemi koje imamo danas, poteškoće, traženja sebe, stoljećima su isti. Shakespeare govori o dvjema obiteljima koje se mrze. U svakoj zemlji Europe postoji prošlost obiteljskih svađa pri čemu nitko nikome ne želi oprostiti. Potom se to prenosi s generacije na generaciju. Europa je mala. Odjednom imamo čitave zemlje koje se bore jedne protiv drugih. Uslijed takvih tenzija, iznenada više nitko ne zna što bi učinio pa se bore dalje. To je toliko aktualno! Potrebno je mnogo žrtve za one koji žele ostati izvan toga. To su mladi ljubavnici koji žrtvuju svoju veliku ljubav dok se njihove obitelji svađaju.

 

Što točno mislite kada kažete da doista dajete mjesto Romeu i Juliji?

Ako mladim generacijama ne damo glas, ako ih prisilimo da se ponašaju kao njihovi roditelji, educiramo ih da se bore jedni protiv drugih. Unedogled tako? Umjesto da im pružimo što god možemo za razvitak emocionalne inteligencije i učenje o emocijama i reakcijama.

 

Premijera je 27. travnja u 19 i 30 sati, a reprize slijede 28., 29. i 30. travnja te 3. i 4. svibnja.

 

Razgovarala Andrea Labik

 

Foto i video: Fanni Tutek-Hajnal

Generalni pokrovitelj Baleta