SREĆA U SRCU DON JUANA

19. listopada 2022.

Prvak drame zagrebačkog HNK-a Igor Kovač rado je viđen na riječkoj pozornici na čijim je daskama ostvario mnoga glumačka ostvarenja s početka svoje karijere koja se još rado pamte, kod riječke publike ima posebno mjesto. Dolazi nam u ponedjeljak 24. listopada na scenu „Zajca” kao zavodnik Don Juan. Povodom razmjene predstava svih nacionalnih kazališta u sklopu pretplate K-HNK stiže velika produkcija HNK-a u Zagrebu „Don Juan” nastala u režiji Dejana Projkovskog. A pročitajte što kaže Don Juan o ovoj opsežnoj, zahtjevnoj ulozi i ponovnom susretu s riječkom publikom:

Nakon intenzivnog procesa koji je trajao svega pet tjedana, sa srećom u srcu slobodno se usuđujem reći da smo napravili fantastičnu predstavu. Ona je po svojoj prilici naše predivno scensko putovanje zbog kojeg se teško spuštamo s pozornice. Zahvalan sam redatelju Dejanu Projkovskom koji nam je pobudio strast te je kroz ovu scensku magiju otvorio nove svjetove.

Na samom početku procesa bio sam u sukobu s predrasudom o tome tko je Don Juan. Rad na ulozi sam stvarao od kraja prema početku predstave. Točnije, od monologa o licemjerju. Tako se stvorila misao Don Juana i tijelo koje je pratilo zbivanje na pozornici.

Veselim se uvijek svojoj riječkoj publici s kojom sam nekada davno kao početnik dijelio radost kazališta. Sjećam se Janka Polića Kamova, „Tri mušketira”, „Zajedno” i još mnogih. Jedva čekam vidjeti svoje drage kolegice i kolege i opet osjetiti energiju riječke publike.

 

Razgovarala: Andrea Labik

 

Foto: Saša Novković