STAJAĆE OVACIJE PREDSTAVI „LEICA FORMAT”: NAJBOLJA PREDSTAVA HRVATSKE DRAME JOŠ OD ‘VJEŽBANJA ŽIVOTA’

17. svibnja 2019.

„Oduševljena sam predstavom. Isprva sam se bojala kako će se prikazati kritična strana romana koja se odnosi na Rijeku, međutim Goran Ferčec, kojemu skidam kapu do poda, iz romana je izvukao suštinu i sve ono pravo, istovremeno zadržavši Dašu. Redateljica je također napravila sjajan posao, a Tanja Smoje apsolutno vjerodostojno nosi predstavu”, „Lijepa i pametna predstava, vrlo ujednačena u svemu”, „Daša Drndić imala je dostojni debi na ‘Zajčevoj’ pozornici, kojeg je odavno zaslužila”, „Poklon do poda cijelom ansamblu, a izvedba glavne glumice me dirnula do suza”, „Najbolja predstava Hrvatske drame još od ‘Vježbanja života’”, „Oduševljena sam, u predstavi je prava Daša. Njen roman nije ništa izgubio”, „Izrazito emotivno. Nisam iz Rijeke, ali mnogo toga osjećam vrlo slično i za svoj grad, brinu me iste ‘rupe’. A jako me zanima dokumentarnost. Voljela bih proći svim ulicama koje spominje. Voljela bih znati gdje je živjela Daša Drndić”, „Istinita, ozbiljna, a istovremeno beskrajno zabavna predstava. Rijeka je na sceni oživjela”, „Velika predstava, predstava važna za Rijeku”, „Redateljica Franka Perković i autor adaptacije Goran Ferčec napravili su fenomenalan posao. Bilo je nezamislivo. Više sam nego oduševljen”, „Izvrsna adaptacija, dramaturgija, nenadmašna glavna glumica. Tanja Smoje me oborila s nogu”, „Kako je ovo uopće moguće!? Ovu predstavu bi morali svi pogledati. Prepoznajem grad. Prepoznajem ljude”, „Ne mogu govoriti. Samo ću reći da sam nekoliko puta u Tanji Smoje vidjela Dašu. Teško mi je. Još je friško… ”, „Cijeli koncept je sjajan, glumci su čudo”, „Za ansambl nemam dovoljno riječi hvale, a Tanja Smoje je virtuozno iznijela predstavu “, „Bilo je ganutljivo, pogotovo pred kraj. Tanja je fantastična. Jako se osjeća Daša. Prepoznatljive su teme o kojima govori. Mi smo stalno u kontradikciji, u mitologiji, nešto što osjećamo kao identitet nije stvarnost, nego mit, a upravo to je prisutno. Ovo je ljubav/mržnja odnos s gradom. Video je odličan dodatak scenografiji”, „Fantastično, brutalno i maestralno izvedeno. Boljelo me, potreslo me i oduševilo”, „Divno je vidjeti riječki ansambl koji rastura. Mladi glumci su sjajni, nema razlike, vidi se rad. Vrhunska predstava”, „Ne mogu doći do pravih riječi kojima bih opisala emocije koje sam večeras proživjela, bez riječi i emotivno do bola”, „Maštovito personificiran brod u izvrsnoj kostimografiji. Zvuk – tu je, čuješ, primjetiš, ali ne smeta ti, pojačava stvarnost… Maršić je majstor u živim glazbeno-zvukovnim podlogama”, „Velika predstava. Sreća, kakva sreća što se netko dosjetio i ohrabrio povesti se za toliko teškim zadatkom i što su ga imali s kim ostvariti. Dirnut sam”.

Bili su to dojmovi publike nakon oduševljenog aplauza, dugih glasnih povika odobravanja i stajaćih ovacija.

Gledalište ispunjeno do zadnjeg mjesta, dva sata pomiješanih emocija – bilo je smijeha, bilo je progutanih suza, a i onih koje se nisu mogle zadržati.

Na sceni je blistao ansambl Hrvatske drame u suradnji s glumcima Talijanske drame i studentima Glume i medija Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.

Reprize izvedbe predstave su na rasporedu 18., 29., 30. i 31. svibnja te 14. lipnja.

U subotu 18. svibnja nakon prve reprizne izvedbe ostanite na razgovoru kritičara i publike. Gosti Kritičkog glasa su kazališni kritičari Igor Ružić i Bojan Munjin.

Foto & Video galerija