STUDENTI NA PROBI BALETNE PREDSTAVE “HEROJ JE UMORAN”

8. travnja 2019.

Tko je Heroj i od čega je umoran došli su vidjeti studenti Filozofskog fakulteta u Rijeci u baletnu dvoranu za vrijeme probe baletnog ansambla HNK Ivana pl. Zajca. Posljednjih je tjedana u tijeku priprema predstave “Heroj je umoran” mladog talijanskog koreografa Giuseppea Spote, kojega su nakon probe zanimali dojmovi studenata o onome što su vidjeli:

– Mogu prepoznati slike poziranja za fotografiranje i nadmetanja za pažnju, to me podsjeća na naš stvarni život – rekla je jedna studentica.

– Hoće li ove kutije s ogledalima biti i na pravoj sceni?- pitala je druga.

– Da, ogledala su dio predstave, plesači tako dijelom plešu i sami sa sobom – rekao je koreograf.

Komentirali su i glazbu, koja ih je podsjetila na video-igrice, te vizualnu asocijaciju na virtualnu stvarnost.

– Heroji na sceni sukobljavaju se, stalno su u borbi za prostor iz kojega nekoga treba istisnuti… Kako ste vi prepoznali ovu priču?- pitao ih je Spota.

– Meni su dirljivi oni intimni dueti, kao jedina alternativa u koju možemo pobjeći, nešto ljudsko…

– Da, pa čak i vanzemaljsko, mene je podsjetilo na film “Peti element”!

– Zanimljivo mi je kad plesači plešu u grupi, svatko ima nešto različito, a ipak zajedno “dišu”…

– Drago mi je ako smo to uspjeli, to je bio cilj… – zaključio je koreograf i pozvao studente da dođu na jednu od izvedbi na velikoj sceni “Zajca”.

Nakon izvedbe 18. travnja, u gledalištu održat će se i razgovor s kritičarkom i publikom, pa je to prilika da se nastavi razmišljanje na glas o temama koje ova predstava otvara, koje su bliske problemima današnjeg društva i potrebi da izgradimo vlastitu sliku pred drugima, ma koliko nas to koštalo.