SUPERLATIVI PUBLIKE ZA RECITAL GORANA FILIPECA

14. listopada 2019.

Nedjeljna večer uz recital glavnog gosta koncertne sezone, Gorana Filipeca, ispunila je gledalište riječkog Kazališta. Liszt i Filipec neodvojiv su pojam i već godinama impresivno se stapaju u skladateljevoj glazbi koju pijanist suptilno i virtuozno interpretira. Precizan, profinjen, Goran Filipec očarao je publiku atraktivnim pijanizmom u tehnički zahtjevnim skladbama koje pijaniste guraju preko ruba granica.

Publika je u njegovom koncertu uživala prije tri godine, a sinoć ponovno na sceni „Zajca”, u svojoj rodnoj Rijeci, nakon koncertnih dvorana i kazališta u kojima je nastupio, kao što Carnegie Hall, Auditorium di Milano, Mariinsky Theatre, Bela Bartók National Concert Hall, Philharmonie de Paris, te diljem Južne Amerike i Japana. Doista je dirljiv bio i snažan topli pljesak i povici bravo!, ali i trenutak kada je riječki pijanist u atriju dočekan zaista kao netko tko se nakon dugog izbivanja po svijetu vratio – kući.

Goran Filipec kratko je prokomentirao: „Povratak u Rijeku je povratak mojoj matičnoj sredini gdje sam stekao osnovno muzičko obrazovanje. Drago mi je vratiti se u rodni grad i vidjeti sve one za koje me veže dobar dio života.”

A gledateljice i gledatelji u izražavanju svojih dojmova koristili su samo superlative: „Izvrsno! Predivna večer!”, „Izvanredno! Liszt je iznimno težak za sviranje, pijanist mora biti vrhunski!”, „Sjajan recital! Večeras je Filipec bio pomalo divlji i neobuzdan, a to smatram dodanom kvalitetom na sve ono što smo doživjeli”, „Zaista možemo biti ponosni što je naš. Vrhunski pijanist, apsolutno”, „Bilo je odlično! Sjajna interpretacija! Franz Liszt očito odgovara njegovom senzibilitetu. Filipec to dokazuje i svojim snimcima”, „Izuzetan doživljaj! Sve je spojeno, i talent i izvedba i ljepota koju mu je dala priroda!”.

Već se s nestrpljenjem iščekuje novi susret, 21. ožujka 2020. kada će Goran Filipec biti solist koncerta Beethoven, Šostakovič.

 

Foto & Video galerija